Původně byla součástí městské brány, dnes je místem pro svatby a koncerty. V kolínském zámku otevřeli opravenou kapli

3. únor 2024

Zámecká kaple Panny Marie v Žerotínském paláci v Kolíně se po dokončení zhruba tříleté obnovy a restaurátorských prací otevřela veřejnosti. Prostor s místem pro zhruba 30 lidí chce město do budoucna využívat například pro svatební obřady nebo pořádání menších kulturních či komunitních akcí. Podrobnosti zjišťovala reportérka Zuzana Roudnická.

První tóny v podání žáků kolínské základní umělecké školy rozezněly zámeckou kapli při jejím slavnostním otevření. Do budoucna má prostor sloužit nejen na svatební obřady, ale i menší kulturní akce.

Slavnostní otevření nově opravená kaple kolínského zámku

„Plánujeme, že tam budou prostory třeba pro výstavy nebo pro menší koncerty, svatby, případně nějakou komunitní činnost. Bude to mít pod sebou oddělení marketingu a cestovního ruchu. To znamená, že uděláme provozní řád a vydáme podmínky, za jakých je možné si kapli propůjčit nebo ji nějakým způsobem využívat,“ uvedl starosta Michael Kašpar ze Změny pro Kolín.

První akce by se tu mohly konat už na přelomu února a března. Nově opravený prostor tvoří dvě malé přilehlé místnosti kaple a sakristie. Jejich původ podle ředitele Regionálního muzea Kolín Vladimíra Rišlinka sahá až do období středověku. „Kaple je v podstatě nejstarší zachovalou částí kolínského zámku. Při stavebně historickém průzkumu se zjistilo, že se nachází v prostoru původní raně gotické věže bývalé městské Klášterské brány z poloviny 13. století.“

Původně kolínský hrad byl v druhé polovině 16. století přebudován do podoby renesančního zámku. Ve druhé polovině 18. století ho tehdejší majitelé přestavěli na pivovar, část budov sloužila jako skladiště. Zámecký pivovar skončil provoz v roce 1987

Rekonstrukce bývalé zámecké kaple započala restaurátorskými průzkumy a odkrytím omítek v roce 2020. Kaple se sakristií dnes mají nové rozvody, opravené podlahy a omítky, renovaci mají za sebou vstupní schody a nátěry interiérových dveří. Interiér kaple doplnil nábytek, některé kusy byly uskladněny na půdě radnice, další město dokoupilo, klekátko bylo dříve umístěno v kapli. Při rekonstrukci se našly i věci, které pravděpodobně sloužily pro provoz kaple.

Renovace prostor vyšla město na 2,6 milionu korun. Kdy se podaří dokončit opravu celého zámku, zatím není jasné. Práce podle odhadů vychází na zhruba 60 milionů korun. Dělají se proto postupně a odvíjí se od získaných dotačních titulů.

autoři: Zuzana Roudnická , JMys
Spustit audio