Rádiovka

6. květen 2003

Včera jsem v rubrice Slova začal probírat jazykové pozadí slov tak či onak souvisejících s rozhlasem a zahájil jsem slovem rádio, což je původní přes němčinu přejaté americko-anglické slovo pro rozhlas. Konstatoval jsem, že toto slovo má základ v latinském radius, paprsek, a možná vás zaujala má včerejší zmínka, že mezi výrazy, které vznikly ze slova rádio ve významu rozhlas, patří i pojmenování rádiovka.

Tak si na téma rádiovka řekněme v dnešní rubrice Slova o trochu víc. Teď už se tato pokrývka hlavy skoro nenosí, ale za mého dětství tedy v padesátých letech minulého století jsme na hlavě vlastně nenosili nic jiného. Hlavně my děti, ale rádiovky nosili i muži, protože klobouky se pokládály za cosi buržoazního, pokud ne přímo imperialistického. Ženy nosily hlavně šátky, když už jsem v těch vzpomínkách.

Michal Novotný

Pro ty, kteří nevědí, jak taková rádiovka, moje babička říkala rádionka, vypadala, stručný popis: Kulatá, plochá, měkká čepice bez štítku, baret, ale bez okrajů, a na jejím vrcholku jakási stopka. Podobná jako u jablek či i hrušek. To vše z málo kvalitního, spíš z hodně nekvalitního textilu. Rádiovky mívaly nevýrazné barvy, tmavě modrou, hnědou, černou, někdy i šedivou, ale to už byla výstřednost. Když nějaká holka přišla s rádiovkou bílou, skoro jsme padali do mdlob. Uvádějí se dva důvody, proč čepice tohoto druhu dostaly rozhlasové jméno rádiovka. Jednak prý proto, že se hodně rozšířily právě v době, kdy se začal rozšiřovat rozhlas, a také proto - já bych řekl, že hlavně proto - že jejich charakteristickou součástí byla zmíněná stopka na vrcholku, která připomínala anténu, nezbytnou součást radiopřijímačů.

Zítra budeme v putování po jazykovém zákulisí slov souvisejících s rozhlasem pokračovat. Řekneme si například něco o tom, jak rádio souvisí s tak nepříjemnými slovy jako je radioaktivita a třeba radon.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka