Rakovnické sokoly déšť neodradil. Děti se při vystoupení smály na celé kolo

1. červen 2024

Rakovničtí sokolové letos slaví 155 let od založení své organizace a připomínají si i 110 let od slavnostního otevření Sokolovny v Rakovníku. Při této příležitosti uspořádali Sletovou akademii, kde předvedli hned pět sletových skladeb. Neodradil je ani vytrvalý déšť.

Sobotní odpoledne sokolové začali slavnostním průvodem. Za zvuků dechovky se vydali od kostela sv. Bartoloměje kolem Husova náměstí. V čele vykračovali sokolové v historických krojích, za nimi mažoretky, rodiče s dětmi, dorostenky i ženy.

Kdo se chtěl na chvíli schovat před deštěm, mohl navštívit malou výstavu přímo v sokolovně. Sokolové tu ukázali nejen spolkové kroniky, ale také dobového oblečení, historické náčiní a cvičební pomůcky.

Velký úspěch u diváků měli nejmenší cvičenci. Skladba Čmeláčci patřila nejmladším dětem a jejich rodičům, hned po nich na plochu nastoupily předškolní děti ve skladbě Mravenci. I když během jejich vystoupení hustě pršelo, děti na sobě nedaly nic znát, ty nejmenší se dokonce na celé kolo smály. Za vystoupení proto sklidily velký potlesk. Humor neztrácely ani starší ženy, které ve skladbě Babí léto tančí s oranžovými deštníky. Pro takové počasí jako bylo na Sletové akademii, je to prý ideální cvičební pomůcka.

Do XVII. Všesokolského sletu už zbývá pouhý měsíc. Sletový týden v Praze začne v pátek 30. června. Nacvičování skladeb proto vrcholí. Už v sobotu 8. června se rakovničtí sokolové vydají do Kladna, kde se ve sportovní hale odehraje slet Sokolské župy Budečské.

 Jaká byla nálada Sletové akademii v Rakovníku? Poslechněte si v příspěvku Báry Kvapilové.

Spustit audio