Rakovnické středoškoláky vyděsil i poučil program The Action Besip Tour 2010

2. duben 2010

Nejvíce dopravních nehod zaviní mladí a nezkušení řidiči, kteří si neuvědomují, co vše se může stát. Jak sdělit zkušenost, která je, jak se říká nesdělitelná, aby mladé životy na silnicích tak často nevyhasínaly? Způsob našli tvůrci multimediálního projektu The Action, který naposledy zavítal do Rakovníka. Více se dozvíte v příspěvku Jany Káninské.

Projekt The Action připomíná dopravně preventivní kampaň „Nemyslíš, zaplatíš!“. Za 6 let ho vidělo už kolem 140 tisíc středoškolských studentů, říká producent projektu Martin Gebauer. „Snažíme se jim ukázat co všechno se může stát při dopravní nehodě a hlavně jak se pak žije s těmi většinou zdravotními následky žije těm lidem. Reakce v sále jsou vesměs plačtivé, ale jinak vesměs pozitivní. Co nás nejvíc zaráží je, že nám studenti děkují za to, že jsme je upozornili na ta rizika, která jsou spojená s řízením motorových vozidel.“

V programu vystupují i lidé, kteří si následky dopravní nehody ponesou po celý život, jak bylo těžké je sehnat, ptám se Martina Gebauera. „Začátky byly těžké, ale teď už má projekt tak dobré renomé, že se nám vozíčkáři do programu hlásí sami. Dívka, která dnes v Rakovníku vystoupila je s námi od začátku, a i když jsme její příběh slyšeli už po 320té, tak nám z něj pořád běhá máz po zádech.“

Zmíněná dívka je Jarmila Onderková. Nabourala do stromu, když ji přemohl mikrospánek a celou noc čekala na vedlejší silnici na pomoc. Vyprávěla nejen o nehodě, ale i tom, co následovalo, jak se vyrovnávala s tím, že zůstane na vozíku. Myslí si, že skutečný příběh jednoho člověka na mladé lidi zapůsobí víc než nějaké poučky, když si představí, co všechno musela prožít, že si snad dají pozor.

V programu, který působí hlavně na emoce mladých lidí, popisuje své zážitky z dopravních nehod i člen Hasičského záchranného sboru a dopravní policista. Během jeho vyprávění bylo v sále hrobové ticho. „Alkohol plus rychlá jízda znamená jedno dítě bez otce, manželka bez manžela a člověka, kterého už nikdy nikdo nepozná.“ Dodal na závěr svého vyprávění policista.

Nejvíc studenty dojalo vyprávění matky, která přišla při nehodě o syna. Když vycházeli ze sálu rakovnického kulturního centra, mnoho z nich si utíralo slzy. „Bylo to výborné, až dostanu řidičák, tak si na to vzpomenu a budu jezdit opatrně.“ Říká jeden ze studentů, jeho kolegyni program očividně hodně zasáhl a ta říká, že řídit radši nebude vůbec, ale bude si vše pamatovat a nad tím co viděli, by se prý měli zamyslet všichni.

Program The Action financuje oddělení BESIP Ministerstva dopravy, které toto představení vytipovalo v zahraničí a zajistilo licenci pro Českou republiku. Po jeho shlédnutí musím říct, že to byla dobrá volba.

autor: Jana Káninská
Spustit audio