Rastislav Maďar o prevenci klíšťové encefalitidy

13. březen 2012

S epidemiologem a vedoucím lékařem očkovacích center doc. MUDr. Rastislavem Maďarem, Ph.D. jsme hovořili o rizicích klíšťové encefalitidy. Víte, že za loňský rok vzrostl počet případů klíšťové encefalidity u nás téměř o 50 procent?

Mluvili jsme o tom, v jakých situacích nejčastěji dochází k přenosu této infekce. Povídali jsme si o následcích, které může mít toto onemocnění na život člověka. Probírali jsme, jak je možné této nákaze preventivně předejít.

Počet infikovaných klíšťat na území České republiky stále stoupá. Roste i počet nakažených lidí. Klíšťovou encefalitidou je možné se nakazit nejen přímo od klíštěte, ale také např. pitím nepasterovaného mléka.

Podle statistiky Státního zdravotního ústavu stoupl v roce 2011 počet nemocných klíšťovou encefalitidou z 589 na 861. Nejohroženější skupinou jsou starší lidé, kteří někdy i na následky nemoci umírají. V roce 2011 to bylo 5 pacientů, všichni starší 60 let .

Klíšťovou encefalitidou se lze nakazit zejména při rekreačních aktivitách v přírodě, na procházkách, při sportování, venčení psa, sběru hub a lesních plodů, zahradničení nebo rybaření.

Onemocnění má dvoufázový průběh. Po uplynutí inkubační doby (1 až 3 týdny) dochází u napadeného k první fázi onemocnění. Příznaky připomínají lehkou chřipku. Pacient je unavený, trpí lehčími bolestmi hlavy, svalstva a malátností. Projevy po několika dnech často samy odezní. Následuje období (1 až 2 týdny), které je bez příznaků. V mezidobí mezi první a druhou fází se virus v těle napadeného množí a proniká do mozku.

Ve druhé fázi se pacientovi přitíží. Nastupují silné bolesti hlavy, horečka, závratě a malátnost. Je už nutná hospitalizace. Při lehčím průběhu nemoci – meningitidě − virus postihuje především mozkové pleny. Dojde k poměrně rychlému ústupu potíží, pacient odchází z nemocnice za 2 až 3 týdny domů, potom následuje několikaměsíční rekonvalescence.

Těžší forma nemoci, při které virus postihuje mozkovou tkáň, se nazývá encefalitida. Průběh onemocnění je vážnější. Zvyšuje se i procento trvalých následků, v krajním případě může onemocnění i přes maximální péči lékařů skončit úmrtím. Prevencí je očkování.

Spustit audio