Rekonstrukce Divadla Lampion v Kladně stála 18 milionů korun

2. listopad 2009

Divadlo Lampion v Kladně, kde se hrají převážně loutkové pohádky pro děti, prošlo zásadní rekonstrukcí. Divadlo je teď nejen celé v novém, ale přibyla tu i malá kavárna, kde budou obsluhovat lidé s mentálním postižením. Více o kavárně i o tom, jak se rekonstrukce divadla povedla, se dozvíte v příspěvku Jany Káninské.

Rekonstrukce Divadla Lampion stála 18 milionů korun, z nichž většinu poskytla Evropská unie. Skoro všechno už je hotové říká ředitelka divadla Blanka Bendlová. Pouze ještě zbývá dostavět terasu a zbourat okál na zahradě. Primátor Kladna Dan Jiránek vysvětluje proč se nestihla i terasa.

"Narazili jsme na problém s územním plánem, který je ve středu města veli striktní a neumožňuje žádné větší změny." Kvůli územnímu plánu musí změnit projekt obecně prospěšná společnost Etincelle, která si prostor v divadle pronajímá pro kavárnu s názvem Bez konce. Náladu jim to ale nazkazilo, i proto, že se na práci tady těší lidé s mentálním postižením, říká předseda správní rady společnosti Etincelle Jakub Knězů. "Bude tady pracovat 10 klientů, kteří budou pracovat na poloviční směny po dvou a každou směnu bude mít na starosti barman - asistent."

Kromě zádrhele s územním plánem se rekonstrukce povedla, pochvaluje si Blanka Bendlová. "Jsem úplně nadšená, už se tady tři týdny zabydlujeme, divadlo je krásné i z hlediska funkčnosti." Vnitří úpravy divadla se líbily i primátorovi Danu Jiránkovi, který oceňuje zejména sešikmené hlediště, ze kterého každý líp vidí. Město chce teď divadlo dát k dispozici i večerním akcím jako jsou například koncerty. Prostor už vyzkoušel Jazz klub Kladno při koncertě Rudy Linky, jak se jim tu líbilo popisuje pořadatel Petr Kratochvíl. "Jsme velmi spokojení s personálem, jenom nás mrzí, že v sále není místo pro zvukaře, což se bude muset nějak vyřešit." Ani tady není vše ideální, ale snad se řešení najde. Zato spojení divadla s kavárnou se ukazuje jako velmi příjemné, využít ji budou moci nejen maminky s dětmi při dopoledních představeních, říká Jakub Knězů. "Když bude představení večer, budeme mít otevřeno také, jinak je otevřeno od pondělí do pátku od osmi do osmi, v sobotu od desíti do osmi."

Přijďte se přesvědčit sami, jak vypadá Lampion v novém, i přes určité nedostatky stojí za to sem zavítat.

autor: Jana Káninská
Spustit audio