Rekordní sbírku obalů od čokolády shromáždil Stanislav Krámský z Dobřejovic. Sbírka je největší na světě

2. březen 2023, aktualizováno

Obaly od čokolády a čokoládových tyčinek, plechovky od kakaa, papírové a dřevěné kazety na čokoládové bonbóny, někdy i s nimi, vánoční kolekce, formy na čokoládu, reklamní cedule. Tři místnosti v podkroví domu v Dobřejovicích zaplnila sbírka pana Stanislava Krámského. Tvoří ji už bezmála 60 let.

Sbírka čítá přes 205 tisíc obalů od tabulek čokolády a čokoládových tyčinek, plechovek je asi 600, historických krabiček 400, těch nových a novějších několik tisíc. Nejstarší obaly ve sbírce pocházejí z přelomu 19. a 20. století. Více než 350 kusů plechovek od kakaa a cukrovinek je z let 1900 až 1960.

Za zmínku stojí originální balíček kakaového prášku firmy Bensdorp z roku 1940, celá bonboniéra firmy Kluge z 30. let 20. století, tyčinky firem Hershey a Rockwood, jak byly dodávány americké armádě během 2. světové války. Pozornost si zaslouží 100 kusů papírových krabiček od bonboniér z doby před 2. světovou válkou, 50 kusů dřevěných krabiček z téže doby, ale taky známky s motivy kakaových bobů nebo soubor knih o čokoládě.

Sbírku vystavuje i v zahraničí

Pan Krámský se s 20 tisíci kousky stal největším sběratelem těchto obalů u nás už v roce 1975. Tehdy také vstoupil do Klubu sběratelů kuriozit, jehož aktivním členem je dodnes. O 7 let později měla velký úspěch jeho účast v televizním pořadu pro sběratele. V roce 1998 část své sbírky poprvé vystavoval v zahraničí, články o jeho sbírce se začaly objevovat v různých časopisech po celé Evropě. Navštívil mnoho firem vyrábějících čokoládu na různých místech světa.

Které kousky byly základem rekordní sbírky pana Krámského? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.