Řevnické zvony budou opět znít. Spolek vybírá peníze na náhradu zabaveného velkého zvonu a opravu dvou menších

7. únor 2024

Zvuk zvonů se z kostela v Řevnicích u Prahy ozývá jen zřídka. Dva malé zvony jsou ve špatném stavu a ten největší chybí úplně. Během druhé světové války ho zabavili vojáci pro válečné účely. Prázdné místo ve zvonici chce zaplnit spolek Řevnické zvony, který vybírá peníze na výrobu nového zvonu. Lidé už přispěli přes 200 tisíc korun.

V tmavé zvonici řevnického kostela jsou dva menší zvony, potom největším tu zbylo jen prázdné místo. A právě na ten teď spolek Řevnické zvony vybírá peníze. Poprvé zvon Nanebevzetí Panny Marie zabavili vojáci při první světové válce.

„Řevničtí si začali vybírat na nový zvon v roce 1924. Ten pak byl ulit firmou Herold v Chomutově o rok později a zde umístěn. Moc dlouho tu ale nevydržel, pouze do druhé světové války, kdy byl opět armádou zrekvírován pro válečné účely,“ vysvětluje Pavel Beneš, historik a zvoník.

Kostel v Řevnicích - zvon

Menší zvony, které v kostele zůstaly, se ovládají ještě tradičně, tedy tahem za provaz. Pavel Beneš zkouší jedním opatrně zazvonit. „Aby se nestala žádná tragédie, tak jsem zvonil hlavně tím srdcem, nikoliv zvonem. Ten jsem příliš nerozhoupal, a tím pádem zvonil rychleji. Vzhledem k tomu, že u těchto dvou zvonů jsou poškozené čepy, hlavně u zvonu svatého Mauricia, tak je využíváme minimálně. V podstatě nezvoním ani před nedělními bohoslužbami.“

Zvony dostanou i nové ovládání

Představu, kolik bude stát nový zvon a oprava stávajících, už členové spolku mají. „Máme potvrzené kampanologem, který tady nedávno zvony prohlížel a nahrával si jejich zvuk, částku kolem půl milionu korun. Myslíme si, že by se to dalo snad s trochou štěstí i s boží pomocí tento rok stihnout. Na ten další rok zřejmě zbydou ty ostatní práce,“ uvádí členka spolku Řevnické zvony Marie Reslová.

Členové spolku Řevnické zvony

Po doplnění velkého zvonu bude totiž nejen nutné opravit ty dva stávající, ale provést i další práce, jak vysvětluje městská architektka Daria Balejová. „Bude potřeba sem nově, podle dnešních norem, zavést elektriku, aby ovládání zvonů mělo i motory a lineární ovládání. Musí se udělat také nové osvětlení. A potom, jak jsme viděli, když jsme stoupali na zvonici po schodech, tak některé schody jsou jen pro slabší povahy, vypadají nestabilně. Takže určitě repase toho schodiště.

Lidé mohou na nový zvon přispívat na transparentní účet nebo do kasičky přímo v řevnickém kostele svatého Mořice. Zvuk jednoho ze dvou menších zvonů si můžete poslechnout v reportáži Natalie Máchové.

autoři: Natalie Máchová , JMys
Spustit audio