Říčanská kanalizace úplně jinak

6. prosinec 2004

Říčanská radnice připravuje rozsáhlou rekonstrukci nynější a stavbu nové kanalizační sítě ve městě a obcích, které spravuje. Odhadované náklady činí 90 milionů korun.

Projekty proto byly rozděleny na tři části a na první z nich už město požádalo o dotaci, řekla ČTK starostka Adriena Mrázová. První projekt se týká vybudování kompletní kanalizace v obci Strašín. Náklady se odhadují na 30 milionů korun. O dotaci město požádalo Státní fond životního prostředí loni, odpověď zatím nedostalo. "Z vlastních zdrojů to sami neuděláme," řekla starostka. Pokud u státu neuspějí, pokusí se finanční pomoc získat z evropských strukturálních fondů. Připravena je také rekonstrukce kanalizační sítě v Říčanech, která bude také stát kolem 30 milionů korun. O dotaci na ni město požádá ještě letos. Dokončuje i projektovou přípravu kanalizace v okolních obcích, jež má pod svou správou. I tady se budou náklady pohybovat kolem 30 milionů korun.

Modernizace kanalizační sítě naváže na rozsáhlou rekonstrukci čistírny odpadních vod, která bude hotova do konce letošního roku. Bude stát téměř 65 milionů korun. Rozsáhlá přestavba odstraní nedostatky v kvalitě čištění vod a zároveň vytvoří bezpečnou rezervu pro rozvoj města a přidružených obcí. Rekonstrukce zvýší kapacitu čistírny zhruba dvojnásobně na 17 000 ekvivalentních obyvatel.

Spustit audio