Richard Drury: Čeština je pro mě velká láska

21. únor 2018
Dopolední host

Z rozhovoru byste nepoznali, že je rodilý Angličan. Richard Drury přijel do Prahy v roce 1991 a od té doby se Česká republika stala jeho druhým domovem. Teď je vedoucím uměleckého oddělení Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře.

„Čeština je pro mě velká láska,“ říká Angličan, který studoval bohemistiku na Cambridgeské univerzitě, kde potkal profesora Karla Průšu. Ten z tehdejšího Československa emigroval už v roce 1938. Jak Richard Drury přiznává, naučit se češtinu mu trvalo dva roky, jazyk si pak zdokonalil v České republice.

„Na začátku jsem dělal takový trochu nejapný koktejl z češtiny a ruštiny, všichni se tomu oprávněně velkoryse smáli, ale pak už to bylo lepší,“ vzpomíná na své začátky s češtinou Richard Drury. O pověstném anglickém humoru říká, že partner při rozhovoru musí být připraven na to, že se humor může objevit kdykoli.

Po zvládnutí češtiny si musel Richard Drury zvykat i na českou národní povahu. „Češi jsou citliví, inteligentní, kulturní, ale jaksi obrácení sami do sebe, takový introvertní národ. Člověk musí pronikat k jádru toho všeho českého, čemuž zásadně pomáhá plynulá znalost jazyka,“ poznamenává Richard Drury.

Spolu s dějinami rusistiky a bohemistiky vystudoval také dějiny moderního umění. Po příjezdu do Prahy nejprve vyučoval angličtinu. Jednou ze skupin jeho studentů byli i pracovníci Středočeské galerie, dnešního GASKu. Tehdejší ředitel Jan Sekera ho přijal do galerie jako asistenta.

V současné době má Richard Drury na starosti péči o galerijní sbírky. Čítají na 2000 obrazů, 600 soch a plastik, 3000 grafik a 2000 kreseb. Kromě stálých expozic organizuje v GASKu i jednotlivé krátkodobé výstavy.

„Lidsky jsou mi nejbližší obrazy a grafiky Josefa Čapka. Je to člověk, který je pro mě inspirující jako vzor nezlomného humanismu. Jeho lidská autenticita se neomylně promítá do jeho umění,“ vyznává se Richard Drury.

Vchod do Galerie Středočeského kraje (GASK)

Neotřele je v kutnohorském GASKu pojatá stálá expozice s názvem Stavy mysli, která byla zpřístupněná na konci roku 2017. Díla v ní nejsou uspořádaná podle autorů nebo chronologicky, ale podle pocitů nebo stavu mysli. „Když vstupujete do galerie, vstupujete do myšlenkového prostoru, kde můžete prožívat umění v rámci vzájemné vnitřní rezonance mezi vámi – člověkem – a uměním, jakožto projevem lidskosti,“ přibližuje Richard Drury svůj záměr.

Hlavní letošní výstava se ponese v duchu oslav 100. výročí vzniku Československa. Na podzim se budou prezentovat díla sochaře Ladislava Šalouna, autora Husova pomníku na Staroměstském náměstí v Praze.

Letošní sezona GASKu slavnostně začíná v sobotu 24. února odpoledním a večerním programem v Jezuitské koleji.

Poslechněte si celý rozhovor s Richardem Drurym!
autor: Pavel Kozler
Spustit audio