Říkali, že se hořké pivo neuchytí. Dnes Radegast slaví 50 let

Vypráví se, že když sládek Jaromír Franzl poklekl ke studánce v Nošovicích a umyl si v ní ruce, prohlásil: „Voda je měkká, to je ono!“ Vybralo se tak místo pro výstavbu nového velkokapacitního pivovaru na severní Moravě.

Průmyslové Ostravsko mělo žízeň, o stavbě nového pivovaru se proto uvažovalo už delší dobu. Rozhodnutí uspíšily nádoby na zrání piva v poddolovaném pivovaru v Karviné, které začaly praskat. Pivovar se proto musel zavřít a přípravy pro nový pivovar probíhaly o to intenzivněji.

Hledáním vhodného místa byl pověřen Václav Petras, volyňský Čech, který po válce působil v několika moravských pivovarech, a zmíněný Jaromír Franzl, sládek právě zavíraného pivovaru v Karviné. Volba padla díky kvalitní měkké vodě z řeky Morávky a dobré dopravní dostupnosti právě na Nošovice. Základní kámen budoucího pivovaru se položil 7. července 1966.

Hořká je dobrá

Stejně dobrodružné bylo i hledání receptury. Petras s Franzlem vozili do Prahy zdejší vodu a v pivovaru Bráník se z ní vařily vzorky, které pak putovaly zpět do Nošovic. Jaromír Franzl měl ale od počátku jasno, pivo muselo být hořké. V té době se na Moravě a ve Slezsku pila sladší piva než v Čechách. Otázkou zůstávalo, jak konzumenty navyknout na dosud neznámou chuť.

Petras a Franzl nabízeli uvařený vzorek po okolních hospodách. I přes protesty hostinských, že se takové hořké pivo přeci pít nebude, se nakonec nezvyklá chuť ujala, lidé si zvykli a začali ji vyžadovat. Recepturu Jaromíra Franzla v pivovaru používají dodnes.

Archivní fotografie z budování pivovaru v Nošovicích

Hutník i Sermonoš

Zbývalo ještě nové pivo pojmenovat. Vypsala se soutěž. Podle Václava Petrase, vůbec prvního ředitele nového pivovaru, prý přišlo přes tisíc návrhů. Horník, Hutník, Lysá hora, ale i Sermonoš (tedy Severomoravský pivovar Nošovice). Nakonec zvítězil návrh pana Františka Koláčka z Hutiska Solanec, který se ze svého domu díval na protější kopec se sochou boha Radegasta. A nápad byl na světě. První várka hořkého piva opustila brány nového nošovického pivovaru Radegast 3. prosince 1970.