Romaneto

1. prosinec 2004

Včera jsem začal probírat slova, která vznikla z italského názvu hlavního města Itálie Říma. Řekl jsem, že pojmenování literárních žánrů román a romance v sobě vlastně nesou informaci, že jejich předchůdci nebyli tvořeni v tehdejším oficiálním literárním jazyce latině, ale v jazycích lidových, národních, které z latiny vznikly a kterým se říkalo lingua romana, tedy římský jazyk.

Román a romance nejsou jediné literární pojmy, které v sobě nesou jméno Říma, tedy slovo Roma. Dnes si povíme o romanetu a zítra o romantismu. Slovo romaneto je současně italské a současné české. Tímto výrazem označujeme žánr, který je specifický pro českou literaturu a který vlastně abych tak řekl vynalezl spisovatel Jakub Arbes. V příručkách se můžeme dočíst, že základ romaneta "tvoří důmyslně prokomponovaný fantastický nebo dobrodružný příběh... logickou návazností epizod, rozvíjejících vždy motiv epizody předchozí, postupným odhalováním tajemné události až k závěrečné pointě se romaneto blíží novele". Slovo romaneto vzniklo někdy kolem roku 1872 a vymyslel ho Jan Neruda. Když se tento básník a novinář stal šéfredaktorem časopisu Lumír, chtěl pro své první číslo něco mimořádného, což se podařilo. Nerudův přítel a kolega z Národních listů právě dopsal pozoruhodný text nazvaný Svatý Xaverius a souhlasil s uveřejněním v Lumíru. Neruda si ale uvědomil, že Arbesovo dílo je pozoruhodné nejen svým zajímavým dějem, ale že jde také o zajímavý, v jistém smyslu nový žánr. Že to není ani román, ani novela, že je to jaksi něco mezi. A že i této skutečnosti by se dalo řekněme obchodně využít, najít pro nový žánr našlo nové pojmenování. Po několika dnech přemýšlení prý Neruda přišel se slovem romaneto, což je italská zdrobnělina slova román, v doslovném překladu vlastně románek.

Michal Novotný

Docela pozoruhodné je, že i když Svatý Xaverius byl prvním dílem, které bylo nazváno romanetem, Arbes už několik let před tím napsal text nazvaný Ďábel na skřipci, a to je nepochybně rovněž romaneto, i když v době, kdy vzniklo, toto slovo neexistovalo. Později Arbes napsal několik dalších romanet, například Sivookého démona, Newtonův mozek, Etiopskou lilii. Doporučuji zvláště těm, kteří mají rádi sci-fi a fantasy.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.