Rozhledna Růženka na Pastevním vrchu v Růžové připomíná medúzu nebo řopík

24. červenec 2023

Stavbu rozhledny na Pastevním vrchu v Růžové na Děčínsku v Ústeckém kraji chystali dvacet let. Samotná stavba pak trvala od srpna 2017 do dubna 2018, kdy byla slavnostně otevřena. Stojí v nadmořské výšce 402 metrů a její celková výška je pouhých 6,2 metru. Přesto nabízí úchvatný kruhový výhled do okolí.

Po vystoupání 16 schodů se vám naskytne krásný rozhled. Uvidíte Děčínský Sněžník, Studený a Růžovský vrch, také Pravčickou bránu, České středohoří, Lužické hory i pozoruhodné stolové hory v sousedním Sasku Lilienstein a Papstein.

Netypická betonová rozhledna s kruhovými průzory, která turistům připomíná styl architekta Jana Kaplického, pochází z dílny Sdružení architektů Mjölk z Liberce. V budoucnu by tato malá rozhledna měla celá porůst zelení a splynout s přírodou, takže by měla být vlastně takovým kopečkem na kopečku.

Při jejím navrhování se architekti nechali inspirovat vzhledem malých vojenských bunkrů, kterých je v lesích Českého Švýcarska spousta. Náklady na výstavbu dosáhly asi 2,5 milionu korun, zhruba 300 tisíc korun se vybralo prostřednictvím veřejné sbírky. Jména dárců i sponzorů jsou vypsána uvnitř rozhledny.

Výhled na Růžovský vrch

Pastevní vrch u obce Růžová je sice mírné holé návrší, ale díky dobré dostupnosti a dalekému rozhledu sloužil za prusko-rakouské války a později za napoleonských válek jako důležitý vojenský bod. Později zde byl postaven větrný mlýn, který ale v roce 1868 vyhořel.

Nedlouho potom byla přímo pod vrcholem vystavěna turistická chata s vyhlídkovou terasou Hubertusbaude, která se záhy stala oblíbeným výletnickým cílem. V únoru roku 1932 chata vyhořela. Její oblíbenost byla ale tak velká, že byla obnovena a sloužila výletníkům až skoro do konce druhé světové války.

Po válce výletníky v turistické chatě vystřídali ubytovaní vojáci Československé lidové armády. Byla vybudována panelová cesta, na vrcholu byl umístěn radar a postavena dřevěná hláska. Nová Víska rozkládající se pod vrchem byla v rámci budování provizorního vojenského pásma vystěhována. V roce 1948 armáda Pastevní vrch opustila. Spolu s ním i bývalou turistickou chatu i Novou Vísku.

Na Pastevním vrchu se kromě rozhledny Růženky nachází i kříž, který býval cílem náboženských procesí. V roce 2005 prošel renovací. Před dnešní rozhlednou stávala na vrchu vyhlídka v podobě posedu.

Spustit audio