Rozhledna ve tvaru číše vína na kopci Radošov symbolizuje vinařský region u Veselí nad Moravou

24. červen 2023

Nedaleko Veselí nad Moravou na jižní Moravě se na nejvyšším místě zdejšího katastru vypíná obrovská číše vína. Takovou podobu má rozhledna na kopci Radošov, která tak odkazuje na bohatou vinařskou tradici a kulturu zdejšího regionu. Dostupná je na kole i pěšky a to v kteroukoliv roční dobu. Bílé Karpaty a celé Veselsko jsou z ní vidět jako na dlani.

Rozhledna Radošov byla postavena v roce 2014, její konstrukci tvoří dřevo a ocel. Tvarem připomíná číši vína, jako symbol zdejšího vinařského regionu. Její celková výška je 16 metrů, přičemž nekrytá vyhlídková plošina se nachází ve výšce 15 metrů. Na vrchol vede středem věže ocelové točité schodiště z roštů.

Vyhlídková věž byla vybudována jako jeden z objektů turistických cílů města Veselí nad Moravou, mezi které patří také pěší a cyklotrasa, naučná stezka či altány. Přímo u rozhledny je také umístěný dřevěný altán a naučná tabule. V její blízkosti je pak i veřejné grilovací místo s krásným posezením z masivní kulatiny.

Kopec Radošov s nadmořskou výškou 246 metrů je v okolí nejvyšším bodem. Z rozhledny je tak krásný výhled do okolní krajiny ve všech směrech. Jihovýchodně se otevírá panorama Bílých Karpat s Velkou Javořinou v pozadí, severozápadně se rozprostírá město Veselí nad Moravou a v pozadí Chřiby. Za dobrého počasí lze dohlédnout jižním směrem až do Rakouska.

Pohled jihovýchodním směrem na Bílé Karpaty

Rozhledna je přístupná celoročně a zdarma. Dostupná je velmi snadno pro pěší i cyklisty po modré turistické trase z Veselí nad Moravou nebo z Hroznové Lhoty. U altánu jsou připraveny ocelové stojany pro kola. Rozhledna Radošov je krásným místem, které rozhodně stojí zato navštívit.

Spustit audio