Rozvolňování ve školách: Antigenní testy jednou týdně, PCR každých 14 dní

11. květen 2021

Frekvence testování žáků s PCR testy na covid-19 se ve školách od 17. května sníží z každého týdne na jednou za 14 dnů. Při používání antigenních testů od státu bude testování nutné jednou týdně. Výjimkou bude druhý stupeň základních škol v sedmi krajích s horší epidemickou situací, kde bude antigenní testování jako dosud dvakrát týdně. Vyplývá to z informací, které v úterý ministerstvo školství rozeslalo do škol.

Vláda v pondělí rozhodla, že se od 17. května obnoví běžná výuka prvního stupně základních škol. Pro žáky druhého stupně základních škol a nižších ročníků víceletých gymnázií to bude platit v krajích s lepší epidemickou situací, a to ve Středočeském,  Královéhradeckém, Karlovarském, Plzeňském, Libereckém a Pardubickém kraji a v Praze.

Od 24. května, pokud to vývoj epidemie dovolí, skončí rotační vyučování na druhém stupni základních škol i ve zbytku Česka. Všude by od téhož data měla začít rovněž teoretická prezenční výuka středních škol.

Podle ministerstva školství se od 17. května změní také frekvence testování na covid-19. Stát školám zajistil antigenní testy, jejichž výsledek je znám na místě, ale jsou méně přesné. Žáci druhého stupně základních škol se s nimi nyní při rotační výuce testují dvakrát týdně a na prvním stupni základních škol jednou týdně, a to hned první den po příchodu do školy.

Nově se budou testovat dvakrát týdně jen žáci druhého stupně a víceletých gymnázií v Jihočeském, Ústeckém, Olomouckém, Moravskoslezském, Jihomoravském a Zlínském kraji a kraji Vysočina. V ostatních případech se bude test provádět pouze jednou týdně.

autor: Von | zdroj: ČTK
Spustit audio