ŘSD začalo vyvlastňovat pozemky potřebné pro obchvat Olbramovic

5. únor 2014
Zprávy

Olbramovice na Benešovsku se snad konečně dočkají obchvatu, který by měl vyřešit složitou dopravní situaci v obci. Tu doslova rozděluje na dvě poloviny hlavní tah mezi Prahou a Táborem a denně přes ní projede kolem 20 tisíc vozidel. Ředitelství silnic a dálnic o výkupu pozemků potřebných pro obchvat neúspěšně vyjednávalo od roku 2005, teď to ale vypadá, že se ledy pohnuly.

Nedočkavý řidič právě předjíždí přes plnou čáru autobus a další osobní auto, bez ohledu na přechod, po kterém se často pohybují děti.

To je běžný obrázek z Olbramovic. Proto založili Vladimír Skalák a Jindřich Budil sdružení, které se snaží urychlit výstavbu obchvatu obce.

Vše zatím vázlo na výkupu pozemků. S majiteli, kde nedošlo ani po několika letech k dohodě o prodeji, zahájilo v lednu Ředitelství silnic a dálnic vyvlastňování. Potvrzuje to mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.

„Vzhledem k tomu, že více než polovina vlastníků potřebných pozemků s prodejem nesouhlasí z důvodu nízké výkupní ceny, je nezbytné postupovat podle zákona a pozemky vyvlastnit. Lhůta stanovené pro zahájení vyvlastňovacího řízení doběhly koncem loňského roku,“ upřesnila mluvčí.

Některým lidem vadila nízká výkupní cena, dalším to, že jim obchvat přiblíží dopravu k jejich domům. Někteří majitelé na poslední chvíli prodej přislíbili a nyní se připravují smlouvy k podpisu.

Obchvatu se nemůže dočkat většina obyvatel obce a také ředitelka školy Květa Havlíková. „Používáme vestičky používáme terčíky na zastavování dopravy. Ale jde-li nějaký jednotlivý žáček přes silnici, tak je to docela velké riziko, a vůbec se nedivím rodičům, že z toho mají strach,“ říká.

Stavět by se mohlo začít za rok

Obchvat by také konečně vyřešil nebezpečné místo před obcí. Takzvaná zatáčka smrti je plná pomníčků a podle zástupce vedoucího dopravního inspektorátu v Benešově Ludvíka Merty je to vůbec jedno z nejhorších a nejtragičtějších míst Benešovska.

„Bohužel v tomto úseku jsou to spíš těžké nehody a nehody s oběťmi na životech, protože většinou se vozidla střetnou v protisměru a následky jsou velmi razantní,“ připomíná Merta.

Ředitelství silnic a dálnic chce začít se stavbou obchvatu ve druhém čtvrtletí roku 2015. Stavba má přijít na 540 milionů korun.

Nebezpečný úsek silnice u Olbramovic
autor: haj
Spustit audio