Rudolfův majestát rušil monopol katolické církve. Od roku 2002 je národní kulturní památkou a vystavuje se jen výjimečně

3. červen 2024

9. července roku 1609 byl slavnostně vydán Rudolfův majestát. Listina, která velmi zjednodušeně řečeno zaručovala lidem svobodu vyznání.

S náboženstvím to tehdy bylo trochu jako s politikou – různé směry mezi sebou soupeřily podobně jako politické strany. Dlouho platilo pravidlo, že kdo vládne, ten určuje v zemi náboženství.

Rudolf II. byl sice katolík, ale čeští stavové preferovali evangelickou víru. Protože císaři pomohli v jeho sporu s bratrem Matyášem, měl jim co vracet, a tak nakonec podepsal majestát, který rušil monopol katolické církve v Čechách.

O necelé dva měsíce později vydal císař obdobný zákon i pro Slezsko. Na Moravu se výnos nevztahoval, ovládal ji totiž Matyáš, který vyhlásil svobodu vyznání už roku 1608.

Rudolfův majestát je od roku 2002 národní kulturní památkou a vystavuje se jen výjimečně. Originál poznáte snadno, je totiž rozstřižený. Tím jeho platnost zrušil císař Ferdinand II. roku 1620 po porážce stavovského povstání. O sedm let později pak uzákonil katolické vyznání v Čechách jako jediné povolené.

autor: Jan Herget
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.