Rybník u zámku Konopiště se po odkladech dočká odbahnění. Nejdříve stavaři opraví hráze

25. listopad 2013
Zprávy

Opravy hrází u rybníka Konopiště začínají, i když s velkým zpožděním. Jeho příčinou je odebrání a následné znovupřidělení dotace. Město totiž nestihlo vyřídit potřené kroky včas, protože jeden z účastníků výběrového řízení na odbahnění se odvolal. Případ tak skončil u antimonopolního úřadu.

Největší nepříjemností pro návštěvníky zámku byl fakt, že rybník, který navazuje na park, byl přes léto vypuštěný.

Místo hezkého procházkového místa a vyhlídky na vodní hladinu čekaly návštěvníky pásky se zákazem vstupu do prostoru rybníka a cedule oznamující nebezpečí výbuchu.

„Hrozba munice, která se tam může nacházet, je moc veliká pro to, aby se tam někdo přiblížil. Je dobře, že tohle udělali, protože to riziko si člověk nedovede představit,“ říká návštěvnice parku u zámku Konopiště, paní Viera.

Na zámku byl hlavní štáb německých jednotek SS, které při svém odchodu naházely část výzbroje do vody.

„Vypráví se o tom, že když byli Němci tlačeni ruskou armádou z našeho území, tak skutečně při odjezdu vojsk se nějaká ta munice do rybníka zřejmě dostala,“ připomíná paní Viera.

Vypuštěný rybník Konopiště

Když letos na jaře došlo k vypuštění vody z rybníka kvůli odbahňování, asistoval u toho pyrotechnik z benešovské policie. Zástupcem vedoucího je zde Miroslav Breburda.

„V rámci odbahnění došlo k nálezu z druhé světové války. Jednalo se o dělostřelecké granáty, náboje do zbraní a ruční granáty,“ potvrzuje policista.

Rybník se neodbahňoval víc než 100 let

Po jarním vypuštění vody se ale nic nedělo. Město čekalo, zda mu bude znovu přidělená dotace. Pak muselo vyhlásit nové výběrové řízení na dodavatele prací, a vše se tak protáhlo. Teď už je ale podle místostarosty města za ODS Romana Tichovského vše připravené.

„Na dnešním kontrolním dnu se upřesnily práce, které budou provedené do konce roku. Takže by mělo dojít k odstranění naplavenin, k vyčištění návodní strany hráze, a pokud se nám podaří dojednat ještě kácení, tak by se měly kácet některé stromy na hrázi, tak aby proběhly přípravné práce a byli jsme připravení na jaro, kdy se začne odbahňovat,“ upřesnil Tichovský.

Odbahnění devatenáctihektarového rybníka bude stát kolem 70 milionů korun. Rybník se naposledy odbahňoval v roce 1906, kdy se protrhla hráz. Za tu dobu jsou nánosy opravdu velké a podle předpokladů to bude znamenat 17 tisíc jízd nákladních tater.

autor: haj
Spustit audio