S legendární Pragovkou z roku 1952 jezdil dobrovolný hasič Jiří Svačina k mnoha zásahům. Brzy za její volant usedne možná znovu

7. září 2023

Dobrovolní hasiči v Byšicích na Mělnicku mají v garáži doslova klenot mezi veterány. Auto značky Praga RN z roku 1952, kterým kdysi jezdili k zásahům. Teď ho svépomocí opravují a chtějí s ním vyjíždět při slavnostních událostech. Poprvé po renovaci by ho lidem chtěli ukázat příští rok v létě. V Byšicích natáčel reportér Radek Duchoň.

Krásná Pragovka stojí zatím v garáži byšických hasičů. S reportérem do vozu usedá dobrovolný hasič Jiří Svačina, který pamatuje doby, kdy s veteránem ještě jezdil k zásahům.

„Nemá to posilovač řízení, nemá to posilovač brzd. Čili když jsem s tím jezdíval k zásahům, na soutěže nebo na nějaký ukázky, tak to bylo dost fyzicky náročný,“ popisuje hasič strohý vzhled interiéru legendárního vozu. Vzpomíná ale s úsměvem: „Bylo to zařazený do výjezdu, zahoukala siréna a jeli jsme.“

Vozidlo, které hasiči kdysi dávno dostali od civilní obrany, má v zadní části velkou nástavbu. V ní jsou dřevěné lavice a nich uložené dokonce i historické přilby.

Čerpadlo, které má originální pneumatiky značky Baťa

„My máme typ, který vozil posádku a požární čerpadlo,“ říká velitel jednotky Petr Piskáček a vysvětluje: „To mělo výkon 800 litrů minutově, takže tento typ Pragovky nevozil vodu, ale pouze posádku a přenosnou motorovou stříkačku.“ Do auta se podle něj vešlo celkem devět členů posádky. Čerpadlo, které vozila Praga jako přívěs, v Byšicích mají také. Jsou na něm ještě originální pneumatiky značky Baťa.

Kdo usedne za volant jako první?

Pragovka už má nové pneumatiky, motor, na kterém se ještě pracuje, zatím leží venku. Nově vypadá i lak, ale to je pouhé zdání. „Lak je původní,“ potvrzuje starosta dobrovolných hasičů František Krejčí. Renovují se ale všechny dřevěné prvky, kterých má Pragovka opravdu hodně. Jsou vyrobené převážně z dýhy, aby auto, které má velkou část konstrukce dřevěnou, nebylo příliš těžké.

Praga RN z roku 1952

Až bude Pragovka kompletně zrenovovaná, tak by při jejím prvním výjezdu měl za volant usednout ten, kdo s ní kdysi jezdil k opravdovým zásahům. Jiří Svačina je totiž nejenom nejstarší člen jednotky dobrovolných hasičů v Byšicích, ale je stále takzvaně ,ve výjezdu'.

autoři: Radek Duchoň , JMys
Spustit audio