Samé nové byty ve středních Čechách

3. červen 2004

Střední Čechy zažívají v posledních letech rozmach bytové výstavby a poptávka po parcelách neustále roste. Odvíjí se od toho i cena, která stoupá až ke 2000 korunám za metr čtvereční. Středočeský kraj si už několik let drží prvenství v počtu zahájených i dokončených bytů. Jen v rodinných domech stavebníci loni dokončili bezmála 2650 bytů, to bylo téměř dvakrát víc než ve druhém Jihomoravském kraji. Vysvětlit se to dá blízkostí hlavního města, jehož obyvatelé dávají přednost bydlení v klidnějším prostředí. Právě v okolí Prahy vznikla v posledních letech řada takzvaných satelitních městeček.

Příkladem je třeba Jesenice, kde v posledních deseti letech vyrostlo 800 nových rodinných domů. Počet obyvatel obce se za tu dobu víc než zdvojnásobil na zhruba 3500 lidí. Podle odhadu ale dalších až 400 lidí, kteří zde bydlí, má trvalé bydliště hlášeno v Praze, řekl ČTK bývalý starosta Pravdomil Lang. "Zájem je pořád velký," dodal. Myslí si, že letos budou rozparcelovány už všechny lokality určené územním plánem na stavbu rodinných nebo bytových domů. Obec dokonce vyhlásila stavební uzávěru, protože enormnímu nárůstu obyvatel její infrastruktura, tedy škola, obchody a dopravní síť, už nestačila. Z 98 procent jsou pozemky pro výstavbu soukromé a jejich cena se pohybuje od 1800 do 2000 Kč za metr čtvereční. Jeden z největších projektů výstavby rodinných domů v Česku rozjíždí stavební společnost v Hostivici u Prahy. V nové vilové čtvrti tam postaví přes 350 domů, jejichž průměrná cena včetně pozemku bude kolem čtyř až pěti milionů korun.

Stavební pozemky připravuje i Dobříš na Příbramsku. V lokalitě Vlaška bude k prodeji asi 40 parcel, a to za cenu 900 Kč za metr čtvereční. Město nyní prodává prvních sedm z nich, přihlásilo se o ně deset zájemců. Obavy o zájem o stavební pozemky radnice nemá. "Stáváme se zájmovou lokalitou obyvatel Prahy," řekl její tajemník Stanislav Valtr. Rodinná výstavba se bouřlivě rozvíjí i v Mladé Boleslavi a jejím okolí, a to především díky stovkám slušně situovaných zaměstnanců automobilky Škoda Auto. Například v Michalovicích se z podnětu soukromého investora rozjíždí příprava stavby 88 domů. Pozemky přijdou zájemce na 990 nebo 1090 korun za metr čtvereční. Město samo chystá stavební parcely především v blízkosti letiště a v městské části Dubce, kde by mělo výhledově vzniknout několik stovek domů.Také v sousedních Kosmonosích vznikly v poslední domě desítky nových domů a 70 nových stavebních parcel vzniká na louce přímo ve městě. Rodinná výstavba zcela v několika posledních letech změnila podobu nedaleké obce Bradlec. Mělo by zde vzniknout až 350 domů. Cena stavebních pozemků se pohybuje v rozmezí od 880 do 995 korun za metr čtvereční.

Spustit audio