Sedlčanský Domov pro seniory začne po svátcích s povinným testováním zaměstnanců na koronavirus. Nákaza se tam u nikoho zatím neprojevila

11. duben 2020

Domov Sedlčany na Příbramsku, největší zařízení pro seniory ve Středočeském kraji, začne s povinným testováním zaměstnanců na koronavirus v úterý. „Po svátcích bude v domově více pracovníků, dnes se tam navíc provádí plošná dezinfekce,“řekla ČTK ředitelka domova Jaroslava Kocíková. Podle ní se nákaza u žádného z klientů ani zaměstnanců zatím neprojevila.

"Chceme s testováním začít až v úterý, protože tam bude více lidí. Teď je tam jen služba," uvedla Kocíková. Tajemník krizového štábu byl podle ní již testy vyzvednout, s aplikací by neměl být problém. V domově pracují i sestry, které dříve působily na odběrových stanicích. Ředitelka ale předpokládá, že zařízení k testům ještě dostane bližší instrukce. Sedlčanský domov pro seniory zaměstnává 182 lidí, kteří pečují o 293 klientů. Kromě toho Kocíková vede nalžovický zámek s 80 zaměstnanci, kde je 65 klientů z řad zdravotně postižených. I tito pracovníci budou muset testy podstoupit. Dalším přidruženým zařízením je týdenní stacionář v Kamýku, ten je nyní zavřený.

Po svátcích začne testovat zaměstnance i společnost Clementas, která má v centru v Mlékovicích na Kolínsku kolem 200 klientů. "K dispozici máme 90 testů. S testováním všech zaměstnanců začínáme v úterý. Jsme v kontaktu s krajskou hygienou, se kterou neustále konzultujeme další postup," řekl dnes ČTK za provozovatele Pavel Pechoušek. V mlékovickém zařízení podle něj pracuje přes 100 lidí, další testy mají být k dispozici během příštího týdne. Clementas kromě toho provozuje i 230 lůžek v Janovicích nad Úhlavou na Klatovsku.

Domovy pro seniory a podobná zařízení musí každých 14 dní testovat své zaměstnance na nový typ koronaviru. Zařízení musejí vést evidenci vyšetření a  nákazu zaměstnance oznámit hygienikům, kteří mu nařídí karanténu. Kraje a hlavní město Praha zajistit poskytovatelům sociálních služeb dodat dostatek rychlotestů. Vyplývá to z mimořádného opatření, které ve čtvrtek vydalo ministerstvo zdravotnictví.

zdroj: ČTK
Spustit audio