Sirup z kontryhele
Sbírá se od jara do podzimu a říká se o něm, že je především ženskou bylinou.
Kontryhelové listy mají lehce nahořklou chuť. V kuchyni je můžete využít do polévek, salátů nebo pomazánek. V letních měsících může kontryhel přijít vhod například do majonézy z jogurtu.
Na sirup potřebujeme:
- 1 a ½ litru vody
- nať kontryhele, a také květy měsíčku či hluchavky
- ½ kg třtinového cukru
- šťáva ze 2 citronů
Postup:
- Stejné množství kontryhele, měsíčku a hluchavky povaříme krátce ve vodě.
- Scedíme přes plátno, přidáme cukr a citronovou šťávu.
- Vaříme do mírného zhoustnutí.
- Vléváme do skleniček.
Sirup se hodí jako šťáva nebo do čaje.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.