Skalky skřítků u Dubiny nad řekou Ohří jsou děravé jako ementál

15. říjen 2015
Česko – země neznámá

Vysoko nad údolím řeky Ohře nad obcí Dubina na Karlovarsku najdeme ojedinělý geologický útvar. Jsou jím skály provrtané jako ementál malými pravidelnými dírami. Dlouho se geologové přeli o jejich vzniku, a tak vše vysvětlovala pověst o skřítcích.

Ve strmé skále nad Dubinou žili kdysi mírumilovní a hodní skřítci. V Doupovských Horách střežili velký poklad. S lidmi z okolních vsí žili v míru a pohodě. Dokonce jim za trochu jídla pomáhali s těžkou prací. Sedláci ale začali být časem lakomí a zlí. K tomu skřítky čím dál víc rušil nově postavený kostel v nedalekém Svatoboru. Přesněji řešeno jeho kostelní zvon, který každou hodinu hlasitě vyzváněl.

Jednoho dne se proto skřítci rozhodli, že svoje skalky navždy opustí. Převozníka přes řeku Ohři dole v Dubině poprosili o převoz a dobře mu zaplatili. Převozník se večer podivoval, že celý den převážel sem a tam prázdnou loďku. Večer se proto osmělil a zeptal se krále skřítků, koho nebo co že to celý den převážel. Král skřítků zavelel: Klobouky dolů! Vtom se na levém břehu Ohře ukázaly tisíce skřítků. Ti převozníka pozdravili a odešli směrem do Krušných Hor. Od těch dob je nikdo neviděl.

Některé dutiny jsou opravdu jen pro skřítky

S trochou nadsázky lze říci, že by se klidně mohli vrátit zpátky. Zvon v rozbořeném kostele ve Svatoboru už totiž mlčí pěkně dlouho. Jen ti lidé by se ke skřítkům možná stále ještě nechovali hezky.

Otvory ve skalách má na svědomí sopečný plyn

Skalky skřítků nebo také Trpasličí jeskyně jsou ve skutečnosti pseudokrasovými dutinami, které se tu vytvořily nahromaděním sopečných plynů ve vulkanických dobách. Dutiny jsou vodorovné a různých velikostí, od průměru několik centimetrů až po jeden metr, do kterých se vejde i dospělý člověk. Některé dutiny jsou i ve dvou patrech nad sebou.

Skřítci už tu dávno nebydlí

Švédův vrch (545 metrů nad mořem), jehož součástí jsou i Skalky skřítků nad Ohří, je tvořen lávovým proudem souvisejícím s doupovským vulkanickým centrem. Proplyněná hornina postupně uvolňovala symetrické měkké kapsy, ze kterých se dodneška dochovaly ony úchvatné jeskyňky.

Národní přírodní památku Skalky skřítků najdete na nejzápadnějším okraji Doupovských Hor na pravém břehu řeky Ohře nad obcí Dubina. Pěšky se tam nejlépe dostanete po žluté turistické trase od dubinské hájovny. U skalek buďte opravdu hodně opatrní. Vede kolem nich jen úzká stezka bez zábradlí a vedle je hodně příkrý sráz.

autoři: Pavel Halla , redakce
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.