Sklářská pec nesmí nikdy vychladnout. Popraskala by v ní vyzdívka

15. březen 2022

Rodinná sklářská huť Glasstar si letos připomíná 26 let od svého založení. V jejím čele stojí manželé Romana a Julius Starovi, které dohromady svedlo právě sklářské řemeslo. Tradiční ruční výrobu se snaží udržet nad vodou navzdory pandemii i rostoucím cenám energií. Nadšení pro sklářské řemeslo rádi ukazují návštěvníkům, pro které mají otevřeno každý den.

Sklářská huť v Nenačovicích na Berounsku vznikla na zelené louce. Dnes tam najdete prodejnu i dílnu s pecí, kde mohou návštěvníci skláře pozorovat při práci. „Vyrábíme 200 druhů výrobků,“ rozhlíží se Romana Starová po prodejně, ve které jsou police pokryté křehkými skleněnými figurkami, květinami, vázičkami, zvířátky i sklenicemi. Na pultě jsou vyrovnaná obrovská kulatá těžítka a nechybí ani mísa skleněných bonbonů.

Z obchodu vedou kovové schody do dílny. Kolem pecí je horko k padnutí. Uvnitř se v noci taví sklovina, kterou skláři přes den zpracovávají. Teploměr ukazuje, že pec je právě roztopena na pracovní teplotu 1.227°C. „Šikovnej sklář musí být takovej, aby rychlostí předběhl tu sklovinu, aby ji stihnul vytvarovat tak, jak on chce a ne jak chce ta sklovina,“ vysvětluje Julius Starove. „Vyrábíme také nějaké trofeje a v současné době vyrábíme klíče města Poděbrad,“ ukazuje velký skleněný klíč, který ještě doplní rudé skleněné srdce.

V Nenačovicích právě vznikají i skleněné klíče pro město Poděbrady

Hned vedle je další pec, kde se skleněné výrobky ochlazují, aby nepopraskaly. „V té chladící peci je ale 500°C a kdybychom tam chtěli upéci buchty, tak bychom je spálili,“ směje se Romana Starová. Nadšení pro řemeslo je cítit z každé věty, a to i přes to, že v současné době sklárna zápasí s mimořádně vysokými účty za elektřinu a plyn. Cena plynu jim vzrostla o 500 % a cena elektřiny o 300%. Tradiční české řemeslo se jim daří udržet hlavně díky zakázkám ze zahraničí. V těchto dnech sklárna vyrábí skleněné ptáčky pro odběratele z Holandska. Co vydělají, to jde na zaplacení faktur za energie.

Skláře z Nenačovic můžete podpořit tím, že si k nim uděláte výlet. Můžete je pozorovat při práci a oni vás rádi zasvětí do tajů svého řemesla. Julius Starove ještě umí řadu technik výroby, které pomalu upadají v zapomnění. Možná vás jeho vyprávění nadchne natolik, že si budete chtít domů odnést těžítko se skleněnými květy, anebo křišťálovou kouli, kterou kdysi před léty vyráběl i pro princeznu Arabelu.

Spustit audio