Sklizeň obilovin v kraji komplikuje počasí. Výnosy ale budou podle zemědělců většinou dobré

23. srpen 2021

Středočeští zemědělci už mají v kraji sklizenou skoro veškerou řepku a ozimý ječmen. Žně jsou sice asi o týden až dva zpožděné, ale výnosy jsou dobré a počasí v posledním týdnu hrálo zemědělcům do karet.

Středočeští zemědělci musí sklidit ještě zhruba polovinu plodin. Ve středních Čechách zatím sklidili nejvíc úrody na Nymbursku - a to skoro 70 procent. Naopak nejpomaleji postupují žně v okrese Kladno a na Berounsku, kde ještě zbývá na polích asi tři čtvrtiny plodin.

Hlavním důvodem zpoždění je letošní pozdní příchod jara. Tím se vlastně celá sezóna o trochu posunula. Navíc je i dřív tma, takže zemědělci nemůžou pracovat tak dlouho. Práce komplikovalo i deštivé počasí. “Jsou místa, kde je půda podmáčená a tam hrozí, že by mohl kombajn zapadnout, takže je pak složité ho odtud dostat,” říká Josef Stehlík z Asociace soukromého zemědělství, který hospodaří v Chodouni na Berounsku.

Situace se sice podle zemědělců v posledním týdnu zlepšila, ale třeba u pšenice jarní ještě zemědělcům zbývá posekat asi dvě třetiny polí. Problémem navíc je i to, že obilí je dlouho vystavené deštům a pak právě třeba u pšenice klesá její kvalita. A v neposlední řadě sklizeň komplikuje i nedostatek pracovníků v zemědělství.

Výnosy jsou ale i přes zdržení dobré. U obilovin jsou dokonce podle ředitelky středočeské agrární komory Petry Novotné docela vysoké. Jiná je ale situace u řepky, kde jsou lehce podprůměrné. „Letos byly i škůdci na porostech a někde je poškodila bouřka,“ dodává Novotná. Dalším důvodem je podle jejích slov deštivé počasí během sklizně, které řepce nevyhovuje.

autoři: Jaroslav Hroch , Von
Spustit audio