Skoro devadesát nových bytů v Poděbradech

2. listopad 2004

Nový bytový dům s 89 byty dnes otevřeli stavaři v Poděbradech na Nymbursku. Radnice začne předávat byty od středy, noví nájemníci se tak budou moci stěhovat ještě v tomto týdnu.

Novostavba v lokalitě Moučná předznamenává dynamický rozvoj této části města, kde se začínají stavět nebo se plánují další bytové objekty, řekl ČTK starosta Jozef Ďurčanský. Novostavbu tvoří pět spojených bytových domů ve tvaru písmene L. Uvnitř je i šest bytů zvláštního určení, šest prodejen a parkovací místa v přízemí. Radnice plánovala stavbu od roku 2002, kdy také získala příslib státní dotace. Vlastní stavba ale začala až loni na podzim. Novostavba v hodnotě 90 milionů korun vznikla s pomocí dotací ze Státního fondu rozvoje bydlení a příspěvku členů bytového družstva. Díky dotacím i podílu města, které odkoupilo byty zvláštního určení a komerční prostory, se snížily náklady na byt pro každého nájemníka zhruba o 500 000 korun. Budoucí nájemníci zaplatili do kolaudace celé družstevní podíly ve výši 350 000 až 900 000 korun podle velikosti bytu. "Tím zaplatili všechny investiční náklady a nyní budou splácet po dobu 20 let jen nejnižší možné náklady správy družstva," řekl předseda představenstva CZ stavební holding Zdeněk Quarda.

Ďurčanský prohlásil, že lokalitu čeká největší rozvoj v oblasti bytové výstavby a občanské vybavenosti. Již v současné době se zde začíná stavět další bytový dům soukromého investora a plánují se se další domy. Rychlejší rozvoj této lokality blokuje podle starosty fakt, že město zde nemá víc pozemků a soukromí vlastníci mají neúměrné požadavky.

Spustit audio