Sníh a mráz dál trápí řidiče i železničáře. Některé vlaky i autobusy mají od rána zpoždění

9. únor 2021

Provoz na středočeských silnicích komplikuje i v úterý ráno čerstvě napadaný sníh a nízké teploty, které snižují účinnost soli, kterou silničáři ošetřují silnice. Řidiči tak musí být opatrní, řekl ČTK dispečer krajských silničářů. Problémy jsou i na železnici a v hromadné autobusové dopravě, některé spoje jsou odřeknuté, jiné nabírají zpoždění.

„Silnice jsou samozřejmě sjízdné se zvýšenou opatrností, protože máme sedm stupňů pod nulou, takže i na těch solených úsecích ta sůl příliš nezabírá. Je potřeba, aby na to řidiči mysleli a každý jezdit tak, na co se cítí," řekl ČTK dispečer. Všechny sypače byly podle něj celou noc v terénu, situace je aktuálně relativně klidná bez mimořádných událostí, dodal dispečer.

Sněžení je podle informací Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) hlášeno například z dálnic D1 a D11, Berounska, Kladenska, Rakovnicka a Prahy-západ. Na řadě dálnic leží zbytky rozbředlého sněhu. Na vozovkách druhé a třetí třídy na Kolínsku, Kutnohorsku, Nymbursku a Praze-východ může být náledí.

Řada spojů na středočeské železnici je dnes ráno kvůli kalamitě odřeknuta, problémy jsou například na trati z Prahy do Kolína. Kvůli poruše výhybek v Lysé nad Labem na Nymbursku jsou zpožděné vlaky i z Lysé do Ústí nad Labem, řada spojů nevyjela ani na spojích z Berouna do Prahy a zpět. Zpožděné jsou také autobusy linek Pražské integrované dopravy. Například na trase Slaný – Kladno měly ráno problémy tzv. kloubové autobusy, takže je nahradila jiná vozidla. Na trase mezi Todicemi a Kunicemi na Praze – východy měly autobusy zpoždění a linky 583 a 588 nezajížděly do zastávek Milý, Pozdeň a  Hřešice.

autor: Von | zdroj: ČTK
Spustit audio