Sníh láme stromy a působí problémy v dopravě. Zrušena byla i fotbalová utkání

2. prosinec 2023

Intenzivní sněžení zaměstnává od pátečního večera silničáře, hasiče, policisty i energetiky. Kvůli mokrému sněhu padají stromy, problémy byly v dopravě po celém kraji.

Cestáři sice mají na silnicích veškerou dostupnou techniku, místy ale ztěžuje jízdu vrstva nového sněhu nebo je horší viditelnost. Kvůli polomům byla v sobotu  neprůjezdná silnice druhé třídy u Nosálova na Mělnicku, u popadaných stromů zasahují středočeští hasiči od pátečního večera neustále. 

Policisté zaznamenali větší množství nehod, napilno mají i energetici, některé domácnosti v regionu se v sobotu ocitly bez proudu. Sněhová kalamita v Česku zavinila odložení dalších  utkání 17. kola první fotbalové ligy. Kvůli nezpůsobilému terénu se neuskutečnily ani zápasy Mladé Boleslavi s Karvinou nebo Bohemians 1905 s Libercem. 

Policisté v sobotu ráno zasahovali například u srážky dvou nákladních a dvou osobních aut na silnici I/3 u Pětihost u Prahy. Vyžádala si jedno těžké zranění, hlavní tah z Prahy na jih musel být kvůli nehodě uzavřen.

"Silnice jsou ošetřené, bohužel nám ale stále padá sníh, takže všechny sypače jsou venku. Asi to bude pokračovat celý den," řekl ráno pracovník dispečinku krajské správy a údržby silnic. "Je potřeba jezdit se zvýšenou opatrností. Řidiči by měli pochopit, že se v takovém počasí nemá chvátat," dodal dispečer. Podle mluvčí krajských cestářů Petry Kučerové musela být uzavřena silnice II/273 od Nosálova ke křižovatce se silnicí III/25911. "Na místě jsou polomy a nebezpečně nahnuté stromy. Bude probíhat odtěžování," informovala před 11:00 Kučerová.

V pátek a v noci na sobotu podle dispečera na některých místech uvázly kamiony nebo autobusy. Mluvčí středočeských policistů Michaela Richterová uvedla, že policisté od pátečních 7:00 do 19:00 zaznamenali 215 dopravních nehod, většinou se obešly bez zranění.

Plno práce měli i hasiči, kteří v noci vyjížděli k popadaným stromům. Od pátečních 19:00 do sobotních 7:00 zasahovali u 133 případů, z toho 87 se týkalo spadlých stromů nebo větví. "Dopravních nehod bylo ve stejné době 19 a čtrnáctkrát jsme odstraňovali nebezpečné stavy," uvedli krajští hasiči na síti X, dříve Twitter.

Řada lidí v regionu se kvůli počasí ocitla bez proudu. Energetická firma ČEZ po sněžení v noci na dnešek a dnes ráno zaznamenala v celé republice 5900 domácností bez elektřiny, nejvíce právě ve Středočeském kraji. Na celém zásobovacím území ČEZ eviduje 18 poruch na vedení vysokého napětí, z toho šest ve středních Čechách.

V sobotních odpoledních hodinách má sněžení postupně ustávat.

autor: jum | zdroj: ČTK
Spustit audio