Sochař František Bílek patřil k nejoriginálnějším českým umělcům. Vilu na Hradčanech si sám navrhl

14. březen 2023

Sochař a grafik František Bílek si na začátku 20. století nechal v Praze na Hradčanech, nedaleko Pražského hradu, poblíž Chotkových sadů postavit vilu. Originální stavba byla nepřehlédnutelná díky svému tvaru i použitému materiálu, kterým byly režné cihly a kámen. Dnes je částečně schovaná za vzrostlými stromy, ale originálem zůstává ve všech směrech i nadále.

Ateliérová vila Františka Bílka je ve své podstatě víc výtvarným dílem než architekturou. Neobvyklý vzhled stavby podtrhuje půdorys, který tvoří část kružnice. Bílek vilu vystavěl podle vlastních plánů. Byl především sochař a grafik, ale jeho náboženské pojetí umění ho vedlo k potřebě utvářet celá prostředí, ve kterých by se jeho díla uplatňovala v mnohostranném působení.

Pražská vila měla vyjadřovat „život jako pole plné zralých klasů, skýtajících výživu bratří na každý den. Mnohé klasy svázány ve snopy – sloupy. Některé ze sloupů nedostavěny, protože ničeho nenesou.“ Tvar sloupů připomíná staroegyptskou chrámovou architekturu a některých je skutečně jen část. Režná cihla a hrubě opracovaný kámen přibližují dílo přírodě a lidské práci.

Interiér vily zdobí řada umělcových děl

Nepravidelně členěnému interiéru dominuje v jižní části vysoký ateliér jako přirozené pracovní a duchovní centrum stavby. V severní polovině se nacházel dvoupodlažní byt umělcovy rodiny. Autentickou atmosféru osobitých interiérů dotvářejí kromě originálního nábytku četné symbolicky koncipované detaily, které Bílek navrhoval a vytvářel v široké škále materiálů.

V ateliéru stojí monumentální sochařská díla a figurální kompozice. Jsou charakteristické výraznými siluetami a patetickými gesty. Některé plastiky jsou vysoké přes tři metry. Zaujme ovšem i umělcova grafická a keramická tvorba doplňující sochařská díla rozmístěná v prostorách rodinné jídelny, Bílkovy pracovny a dalších místnostech, v nichž jsou tematicky prezentovány umělcovy počáteční práce, pomníkové návrhy a podobizny. Největší místnost prvního patra domu je věnována pozoruhodnému modelu Žižkova pomníku.

V červnu 2022 se u příležitosti 150. výročí narození Františka Bílka jeho hradčanská vila znovu otevřela pro veřejnost. Expozice působí více zabydleně a umělcova díla jsou nainstalována s ohledem na svou spirituální podstatu. Vilu spravuje Galerie hlavního města Prahy a je přístupná každý den kromě pondělí od 10 do 18 hodin po celý rok.

Spustit audio