Sochy z 3D tiskárny i učitel hudby, který ovládá 36 nástrojů. ZUŠ Mšeno má v nabídce i uměleckou kovárnu

16. květen 2019

Učitel hudby, který zvládá 36 hudebních nástrojů? Žádný problém. V Základní umělecké škole Mšeno učí děti multiinstrumentalista a šéfdirigent Pražského filmového orchestru Jiří Korynta. V mělnické pobočce školy zase tisknou sochy na 3D tiskárně. Dětem se věnují skláři a také umělecký kovář.

Ateliér v mělnické pobočce ve škole ve Fügnerově ulici je plný dětí. Většina z nich má na sobě dlouhé bílé pláště, pocákané od barev. „Naše škola se specializuje na prostorovou tvorbu a tradiční české řemeslo,“ říká ředitel Základní umělecké školy Mšeno Čeněk Hlavatý. "Máme jako jediná “ZUŠka“ v republice vlastní uměleckou kovárnu, kde vyučuje pan doktor Jaromír Hošek. A zároveň jezdíme za skláři do Kunratic nebo do Lindavy, takže tvoříme i ze skla.“

Ve výtvarném ateliéru se sešly děti, které po skupinkách tvoří sochy pro Regionální muzeum Mělník. Modelují, lepí a natírají zhruba metr vysoké figurky vodníků. „Používáme kašírovanou techniku. Základem je konstrukce z pletiva, kde je nutné vymodelovat jednoduchý tvar figurky,“ popisuje postup vedoucí výtvarného atelieru Štěpánka Hlavatá.

„Chystáme výstavu, která začne 19. července. Je inspirovaná vodníky a filmem Konec vodníků v Čechách. A má krátký název Brekeke,“ usmívá se ředitel Hlavatý. „Snažíme se, aby žáci měli hlavně vztah k materiálům a zlepšovala se jim motorika, protože řada škol nemá vůbec dílny a pracovní činnosti.“

Výtvarný ateliér ZUŠ Mšeno v dětech rozvíjí cit pro materiál. Jeho žáci a žákyně teď připravují kašírované sochy vodníků

Mezi úspěšné žáky se řadí třináctiletá Eliška, která na 3D tiskárně vytvořila ostře zelenou kost. Podobnou kost potom ještě vyrobila ze skla ve sklárně v Kunraticích. Eliška sbírá ceny za jedinečné fotografie, komiksy a spolupracovala i s designérem Maximem Velčovským.

Pro letošní ročník přehlídky ZUŠ OPEN se hudební obor ZUŠ Mšeno spojil s hudebními aktivitami ZUŠ Štětí. Po veřejné generální zkoušce 28. května ve Štětí, se v sobotu 1. června uskuteční ve dvoraně Českého muzea hudby v Praze společný koncert obou škol.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.