Sofistikovaný

14. srpen 2003

Posluchačka Martina Pickova se mě e-madlem zeptala na výraz sofistikovaný. Označuje ho za módní a vyslovuje podezření, že se nepoužívá správně, když se často objevuje ve významu, jak posluchačka píše, "chytrý, možná až vyčuraný". Téměř před dvěma roky jsem v této rubrice o výrazu sofistikovaný už mluvil. Udělám to znovu, ti, kteří mé tehdejší povídání slyšeli, doufám prominou.

Nejprve tedy správný význam slova sofistikovaný. K jeho zjištění nám však nepomůže náš obvyklý pomocník, Slovník spisovného jazyka českého. Jsou tam sice slova sofista, sofistika a sofisma, ale ta mají zjevně jiný význam, než v jakém výraz sofistikovaný dnes používáme. Ani ve slovnících Nová slova v češtině a Co v slovnících nenajdete s hledáním významu slova sofistikovaný neuspějeme, dokonce ani v Akademickém slovníku cizích slov tento výraz není. Jedinou zmínku o slově sofistikovaný ve významu, který dnes používáme, jsem našel v nedávno vydaném Českém etymologickém slovníku. Uvnitř hesla sofistika, které se vysvětluje jako "záměrný způsob vyvozování klamných myšlenkových závěrů", je poznámka "sofistikovaný - složitý, rafinovaně propracovaný" a k tomu závorka, že tento význam přišel z angličtiny. Ano, je to tak, sofistikovaný je dnes u nás složitý, složitě, důmyslně, často vědecky promyšlený, propracovaný nebo jak píše posluchačka Picková chytrý až vyčuraný. Tento význam totiž má anglické sofisticated a z angličtiny jsme slovo sofistikovaný v tomto významu přejali.

Původ slova sofistikovaný je v řeckém sofia, moudrost, které se objevuje například ve slově filozofie, v doslovném překladu láska k moudrosti, k vědění. A pokud někoho napadlo, že by s tím vším mohla mít něco společného Sofie, hlavní město Bulharska, má pravdu. To město se jmenuje podle svého chrámu řecky zvaného Hagia Sofia, tedy chrám Boží moudrosti. Tolik podruhé o výrazu sofistikovaný

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.