Šotek

30. srpen 2004

Dnes si popovídáme o výrazu šotek, který známe například ze spojení tiskařský či novinářský šotek. Tak se označuje chyba v novinách, která mění původní smysl textu. Takové chyby občas bývají opravdu kuriózní. Jako člověk, který se dlouhá leta živil novinovými korekturami, o tom leccos vím. Někdy je chyba tak řekněme dokonalá, že se ani nechce věřit, že vznikla náhodnou nepozorností, že ji někdo záměrně nevytvořil. Když ne člověk z masa a kostí, tak nějaká pohádková bytost, nějaký zlomyslný skřítek neboli šotek. Ano, na šotka žijícího skrytě v redakci či v tiskárně, nepřejícího novinářům nic dobrého, se leccos dá svést. Komunističtí dohlížitelé nad tiskem ovšem na žádné šotky, ale ani na náhody nevěřili, a tak chyby v novinách trestali. Někdy opravdu krutě. Ale chci mluvit o šotkovi.

Jak se píše v knížce Svět slovanských bohů a démonů, český šotek obvykle míval podobu chlapce s pazourky na rukou i na nohou, chránil stádo, rozmnožoval majetek. Když tedy staří Čechové o někom řekli, že "má šotka", znamenalo to, že se mu dobře daří. Šotek také prováděl, hlavně v noci, lidem i zvířatům různá nevinná šibalství, nesmělo se mu ale ublížit, pak se stal zlým a mstivým. Velmi podobného ducha měli Slovinci, říkali mu šetek, byl velký jako palec, tedy menší než jeho český příbuzný.

Michal Novotný

Jak vzniklo slovo šotek, odborníci nevědí. Zcela určitě nesouvisí s podobnými výrazy šot a šotolina. Slovo šot označující krátký televizní snímek je z anglického shot, původně vlastně střela, vrh, šleh, neboli něco krátkého a úderného. Výraz šotolina označující drobný štěrk k nám přišlo z italštiny, tam se ale dostalo z němčiny, kde schutt znamená kamenná suť. Jediné slovo, kterému etymologové dávají jistou naději, že by mohlo souviset s výrazem šotek je přídavné jméno pošetilý, které znamená nerozumný, bláhový, hloupý. Jak by ale tyto vlastnosti měly souviset se šotkem, odborníci nevědí. Ostatně oni nevědí ani to, jak slovo pošetilý vlastně vzniklo. Kolem šotka je zkrátka mnoho záhad, ale tak to vlastně u skřítků a démonů má být.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.