Soud poslal do vazby po Teryngelovi i Marko Stehlíka

21. červen 2008

Po prominentním advokátovi Jiřím Teryngelovi skončil ve vazbě i Marko Stehlík, syn bývalého majitele Poldi Kladno Vladimíra Stehlíka. Do cely ho poslal Obvodní soud pro Prahu 8 v souvislosti s vyšetřováním více než stomilionového daňového úniku.

"Oba tito muži jsou obviněni z trestného činu krácení daně, poplatku a jiné povinné platby, takže bylo rozhodnuto jejich umístění do vazby," potvrdil Radiožurnálu mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Teryngel putoval do vazby už v pátek. Jeho advokát Jiří Doucha řekl, že tam zřejmě zůstane do doby, než policie vyslechne další dva aktéry případu. Podle informací České televize jde o Juraje Glasera a Vladimíra Mošovského ze Slovenska.

Také u Stehlíka soud své rozhodnutí zdůvodnil tím, že by mohl na svobodě ovlivnit výpovědi ostatních obviněných. Navíc se nezdržoval v místě svého bydliště a soud měl problém ho kontaktovat. Stehlík ihned podal proti rozhodnutí stížnost, stejně jako v pátek Teryngel.

Bývalého komunistického prokurátora Teryngela, který patří mezi finančně nejoceňovanější právníky a mimo jiné zastupuje i uprchlého podnikatele Tomáše Pitra, zatkla protikorupční policie ve středu ráno. Celá věc souvisí s nákupem cigaret za zhruba 700 milionů korun, který v minulosti provedla pardubická společnost se Letka Team a právník Teryngel měl plnou moc při sepisování smluv.

Podle informací z blízkosti obviněného advokáta pak firma údajně na základě těchto smluv okradla stát o více než 100 milionů korun na dani z přidané hodnoty. Společnost po problémech skončila v konkursu. Případ je pod nezvykle přísným informačním embargem. Mluvčí protikorupční policie řekl, že nemůže sdělovat žádné bližší informace.

autor: jze
Spustit audio