Soud s dopravními policisty začal v Kladně

4. listopad 2004

U Okresního soudu v Kladně dnes začal proces s bývalými dopravními policisty Josefem Petrlíkem a Ivanem Kunstátem. Žalobce je podezírá, že při silniční kontrole vybrali od řidiče tisícikorunovou pokutu a peníze si nechali.

Kvůli podezření, že jejich trestnou činnost kryl, byl původně obviněn i ředitel kladenské policie Vladimír Hrotík, jeho stíhání bylo ale později zastaveno. Dnes soud vyslechl oba policisty a klíčového svědka, řidiče Jaroslava Juna. Petrlík s Kunstátem loni v březnu zasahovali u dopravní nehody, kdy řidička z Kladna narazila do Junova služebního vozu. Při běžné kontrole dokladů však zjistili, že Jun nemá vyplněnou knihu jízd a pohrozili mu, že zaplatí 5000 korun pokuty. "Řekl jsem, jestli by to nešlo nějak udělat, protože tolik peněz ani nemám. Jeden z nich mi pak řekl, abych jim dal tisícikorunu do auta," vypověděl Jun. O dva dny později se však u něj v práci údajně objevil Petrlík, tisíc korun mu vrátil a řekl, aby na všechno zapomněl.

Podle jedné z vyšetřovacích verzí policistu za Junem poslal ředitel kladenské policie Hrotík, který se o celé události dozvěděl od svého syna a Junova spolupracovníka Michala Hrotíka. Za krytí svých kolegů byl policejní ředitel dokonce stíhán. Inspekci ministerstva vnitra na jeho jednání totiž upozornil anonym. Vyšetřování ale bylo po několika týdnech zastaveno. Podle státního zástupce se nedopustil žádného trestného činu. Soudce Roman Lada chce přesto Hrotíka vyslechnout. Nejvýše postavený muž kladenské policie se ale k dnešnímu přelíčení nedostavil. Deset minut před začátkem jednání se omluvil pro pracovní neschopnost. "Potvrzení o své pracovní neschopnosti prý dodá později," uvedl soudce. Lada tak soud odročil na polovinu prosince.

Spustit audio