Soud s Olahem odročen

14. říjen 2004

Okresní soud v Kladně dnes odročil projednávání případu vybírání výpalného od majitelů barů Marvin a Devil. Z trestného činu vydírání a neoprávněného užívání cizí věci policisté podezírají Ivana Olaha, veřejností považovaného za vysoce postaveného člena kladenského podsvětí.

"Zbývá vyslechnout posledního svědka. Předvolávali jsme ho několikrát, ale nevíme, kde se zdržuje," řekl dnes soudce Roman Lada. Podle něj se soudní senát domníval, že svědek Ivanov se zdržuje ve své vlasti, v Bulharsku. Během procesu se však přihlásil Olahův známý, který soudci sdělil, že má na Ivanova telefonní číslo a ve středu s ním seděl v kladenském baru Devil. "Pokud se nám ho příště nepodaří předvést, s největší pravděpodobností rozhodnu," dodal Lada.

Pro Olaha však rozhodnutím soudu celá věc neskončí. V současnosti pobývá ve vazební věznici v Praze-Ruzyni, kde se po policejní akci Lignit ocitl i se svým bratrem Pavlem Deziderem Mezeiem. Kriminalisté je totiž podezírají z dalšího vybírání výpalného. Do vazby v červnu zamířil i další z rodinného klanu Olahů - Jaroslav Olah. Ten je však podezřelý "pouze" z pojistného podvodu. Již delší dobu je ve vězení i další z rodinného klanu. Na svobodě tak pobývají pouze zbývající tři sourozenci. Policisté sledovali Olahovy více než rok. Bratři údajně nejméně ve třech případech požadovali po kladenských podnikatelích výpalné. V jednom případě podnikatel pod pohrůžkou fyzického násilí zadrženým mužům zaplatil během šesti let více než 2,7 milionu korun. Při domovních prohlídkách v místě bydliště jednoho z bratrů policisté zabavili například střelné zbraně, dva vozy Mercedes a několik stovek tisíc korun. Jména obou bratří bývají často spojována i s velkým požárem v diskotéce Harlekýn, který způsobil škodu za téměř 10 milionů korun. Za trestné činy vydírání a podvodu jim hrozí až osm let vězení.

Spustit audio