Soustava Mělník-Praha začala dodávat teplo pro Neratovice

9. leden 2003

Teplo ze soustavy Mělník-Praha mají od počátku tohoto týdne zajištěno obyvatelé i průmysloví odběratelé Neratovic. Pražská teplárenská splnila svůj slib a v pondělí náhradou za dodávky ze zdroje ve Spolaně napojila Neratovice na tepelný napáječ, který dosud přiváděl teplo jen do tepelné soustavy v Praze.

Neratovice jsou se 4100 byty srovnatelné třeba s pražským sídlištěm Novodvorská a tomu odpovídá i objem dodávky tepla. V loňském roce Pražská teplárenská prostřednictvím své dceřiné společnosti Teplo Neratovice, která spravuje neratovickou tepelnou síť, prodala 243 tisíc GJ. Ceny Pražská teplárenská ponechala na dosavadní úrovni, kdy Teplo Neratovice prodává 1 GJ např. průmyslovým odběratelům s vlastní výměníkovou stanicí za 230 Kč. Na sekundárním rozvodu, kde jsou nejčastějšími odběrateli panelové domy, ale také například 125 rodinných domků, prodává GJ za 286 Kč.

Stavba téměř tříkilometrového připojení trvala přes nepřízeň podzimního počasí pouze tři měsíce, přepojení městské sítě proběhlo hladce bez poklesu teploty v bytech. Náklady projektu si podle dřívějších informací vyžádaly asi sto milionů korun. Pražská teplárenská patří v současnosti mezi největší teplárenské společnosti v ČR z hlediska počtu zásobovaných objektů i kapacitou provozovaných zařízení. Společnost zásobuje tepelnou energií 38 procent pražských domácností a v pražské aglomeraci zaujímá dominantní postavení.

Spustit audio