Speciální protidrogový vlak zvaný Revolution train končí svoje letošní putování na zastávkách ve Vlašimi a v Benešově

3. listopad 2022 10:00

Na nádraží ve Vlašimi má Revolution train zastávku 3. listopadu a hned druhý den se představí ještě v Benešově. Ve speciálním interaktivním programu se tak hlavně školáci mohou na okamžik stát policisty nebo si vyzkoušet, jaké to je skončit za mřížemi. Na další putování se protidrogový vlak vypraví příští rok na jaře. 

Drogové doupě, bar nebo třeba policejní stanice... to všechno čeká na návštěvníky speciálního protidrogového vlaku, který už několikátým rokem objíždí Evropu. Ve středních Čechách byl letos například v Říčanech, Uhříněvsi nebo v Kolíně. Teď ho uvidí i ve Vlašimi a Benešově.

Děti a dospělí se v multimediální vlakové soupravě zážitkovou formou seznamují s nebezpečím drogové závislosti.

"Interaktivních místností je ve vlaku víc, někdy navazují i dvě. Máme tady vězení nebo místo po autonehodě, kde ukazujeme, jak dopadne člověk, který pod vlivem omamných látek zabil na silnici jiného člověka. Děti si to zábavnou formou můžou aspoň na pár vteřin vyzkoušet, abychom v nich vyvolali emoci a vtáhli je do příběhu," popisuje pricip programu manažer vlaku Jiří Tyl.

Strom života

Protidrogový vlak zvaný Revolution train

Ve vlaku najdete i takzvaný strom života. Ten představuje rozdělenou cestu a chce hlavně dětem a mladým lidem ukázat, že mají život před sebou. "Troufnu si říct, že před sebou máte všichni největší dar. A tím je čas, který máte k dispozici,"říká Jiří Tyl.

Jednou z letošních zastávek Revolution trainu bylo také kolínské nádraží, kde natáčela reportérka Karolína Burdová. Poslechněte si, s jakými pocity odcházeli z protidrogového vlaku někteří školáci.

autoři: Karolína Burdová , JMys
Spustit audio