Spor dvou obcí na Kolínsku

18. říjen 2004

Obci Kbel na Kolínsku se nelíbí záměr firmy Litra vybudovat v sousední Ratboři překladiště až pro 10 000 aut. Stavbu odmítlo obecní zastupitelstvo a pomocí petice se proti ní začínají bránit i obyvatelé. Starosta Ratboře Zdeněk Bydžovský ale investora obhajuje. "Vytvoří až 200 pracovních míst a oživí železniční trať Kolín-Ledečko," řekl dnes ČTK.

Kbelští mají podle svého starosty Karla Vedrala strach, že provoz překladiště zhorší životní prostředí a naruší krajinný ráz. Stavba obřího parkoviště by měla být zhruba 100 metrů od zastavěné části obce. Obyvatelé se obávají také ztráty vody ve studních, zvýšení dopravní zátěže, hluku i tzv. světelného smogu ze silných zářivek osvětlujících parkovací plochu. Rada Středočeského kraje minulý týden požádala o další posouzení vlivu stavby na životní prostředí. Mělo by se zaměřit právě na hluk a emise škodlivin z dopravy, prašnost a odvádění srážkových, případně znečištěných srážkových vod ze zpevněných ploch. Nové logistické centrum má mít rozlohu 38 hektarů, z nichž by podle ratbořského starosty Zdeňka Bydžovského mělo být devět hektarů zeleně. Negativních dopadů se starosta neobává. Naopak očekává oživení skomírající železniční trati Kolín - Ledečko. Na překladiště by měly denně přijíždět dva až tři a odjíždět z něj jeden až dva vlaky naložené auty. Za hodinu by z překladiště měly vyjet také dva až tři kamiony, kolem nedaleké kolínské nemocnice ani centrem města jezdit nebudou, tvrdí Bydžovský. Kolínská radnice se ale zvýšeného provozu kamionů bojí. Dopravní situaci, která je už nyní nevyhovující, totiž podle ní zhorší i rozjezd nové automobilky TPCA. A stavba obchvatu města je zatím v nedohlednu. Někteří kolínští radní poukazují na to, proč si investor nevybral pro svůj záměr průmyslovou zónu Kolín-Ovčáry, kde se staví TPCA. Zhruba 98 hektarů v ní je stále ještě volných. Jednatel Litry Pavel Kučera ČTK řekl, že o vstup do zóny usilovali už v roce 2002, byli ale odmítnuti s tím, že je určena pouze pro subdodavatele TPCA. O záměru postavit logistické centrum v Ratboři navíc podle něj musí kolínská radnice vědět minimálně šest měsíců, protože se vyjadřovala k územnímu plánu obce.

Kučera připomněl, že Litra vznikla před deseti lety a začínala na zelené louce s jedním kamionem; nyní má 100 aut a snaží se proniknout i na zahraniční trhy. Logistické centrum u Ratboře by chtěla otevřít v polovině příštího roku.

Spustit audio