Spor o obchvat v Lysé se řeší na ulici

12. listopad 2004

Obyvatelé Lysé nad Labem na Nymbursku, kteří požadují co nejrychlejší zahájení stavby obchvatu města, uspořádají v pondělí na podporu této stavby průvod městem. Chtějí tak dát najevo nesouhlas s postupem občanského sdružení Lysin, které viní z blokování této stavby.

Sraz účastníků pochodu je v 15:15 na křižovatce ulic Mírová a Družstevní. Trasa průvodu povede přes nadjezd nad železniční tratí, u Penny Marketu zahne doleva do ulice 9. května k sídlu Lysinu. "Symbolicky bude součástí průvodu i povoz s rakví tažený koňmi. Měl by ukázat, že sdružení zřejmě pohřbilo naděje města na zlepšení dopravní situace," uvedl pro list spoluorganizátor akce Pavel Céza. Dodal, že průvodem nechtějí způsobit žádné dopravní komplikace. Zastánci obchvatu ostře nesouhlasí s postupem Lysinu, který se proti stavbě odvolal a zřejmě na půl roku oddálil zahájení stavby, která měla začít v říjnu. Kraj měl již k dispozici peníze i vybranou firmu. "Letos kvůli Lysinu město ztratilo 50 milionů na první etapu a pokud se nezačne příští rok, budoucnost celé stavby, řádově v hodnotě půl miliardy, je nejistá," řekl Céza.

Podle starosty Václava Houšteckého radnice byla o akci informována a nemá důvod jí bránit. Požádal ale státní i městskou policii, aby na průvod dohlédla. Lysin podle předsedkyně sdružení Lysin Romany Smolíkové proti obchvatu není. Požaduje ovšem, aby stavba vedla jinou trasou, dále od obytné zástavby. "Občanské sdružení je pro obchvat, odvolali jsme se pouze proto, že bylo protizákonně vedeno stavební řízení, nic neblokujeme," uvedla. Zastánci obchvatu ale poukazují na to, že hrstka lidí kolem Lysinu rozhoduje o celém městě. Zvažují také v souvislosti s odvoláním Lysinu podat trestní oznámení. I přes jejich aktivity se ovšem odvoláním Lysinu musí zabývat krajský úřad a Ministerstvo dopravy a procedura může trvat až půl roku.

Spustit audio