Stará poštovna ze Sněžky dnes odesílá pohledy ze středočeského Monínce

12. listopad 2015
Česko – země neznámá

Chtěli byste vědět, jakou atmosféru zažívali turisté na Sněžce v polovině 19. století? Pak se stačí vydat na hranici Středočeského a Jihočeského kraje. Stará poštovna ze Sněžky byla totiž rozebrána a v roce 2009 přestěhována na vrch Monínec do oblasti Javorové skály ve středních Čechách.

Stará roubenka stála na vrcholu Sněžky celkem 150 let. V červenci 1875 se do ní umístila c. k. rakouská telegrafní stanice. První pohlednici poštovna orazítkovala o 24 let později.

Starou poštovnu zachránil před zánikem její současný majitel, architekt Tomáš Trnka. Stavbu rozebral a s pomocí přátel převezl na Javorovou skálu, kde nejstarší česká poštovna našla nový domov.

Jedná se o nejstarší poštovnu v České republice vůbec, která byla navíc postavena na nejvyšším místě Česka. Dnes si v ní můžete dát občerstvení a prohlédnout si historické fotografie ze Sněžky. Pro dokonalý autentický pocit jsou tu vystavené i historické horské předměty - například krosna a sněžné boty, ale také původní poštovní stoly a židle.

Na Javorové skále je dnes i původní poštovní stůl a židle

Svou úlohu plní nejstarší česká poštovna dodnes. Před odesláním můžete pohled či dopis orazítkovat originálním historickým razítkem přímo ze Sněžky. Přátelé vám těžko uvěří, že jste nebyli na Sněžce, ale na středočeském Monínci.

Dobrá zpráva je, že Stará poštovna ze Sněžky je v kempu Javorová skála otevřena denně a výlet můžete spojit také s krásnou procházkou po trasách turistické oblasti Toulava nebo s lyžováním přímo v areálu Monínec.

Spustit audio