Státní fond: Zálezlice dostanou zbytek peněz na výstavbu 12 bytů

26. listopad 2002

PRAHA 26. listopadu - Povodní postižená středočeská obec Zálezlice dostane do konce týdne šest miliónů korun na dostavbu bytů pro lidi, kteří přišli v srpnu o střechu nad hlavou. "Polovinu přiznané podpory v celkové výši 12 miliónů na výstavbu 12 bytových jednotek obec obdržela již začátkem listopadu," řekla dnes mluvčí Státního fondu životního prostředí Věra Dřevíkovská při příležitosti podepsání smlouvy se Zálezlicemi.

Další smlouvu o poskytnutí finančních prostředků podepíše fond v nejbližších dnech s obcí Chvatěruby na Mělnicku, stát tam bude 1,2 miliónu korun dotovat výstavbu dvou bytů v nástavbě. K dnešku fond na výstavbu nových domů uvolnil celkem 47,1 miliónu korun. Peníze šly do například i do obcí Kly a Švihov na Klatovsku, Zákup na Českolipsku a Blatné na Strakonicku. Podpora na výstavbu nových nájemních bytů či domů byla přiznána i obcím Blovice u Plzně a Liběchov u Mělníka.

Státní fond rozděluje peníze z vládního povodňového konta, na němž se dosud sešlo přes 135,4 miliónu korun. Peníze budou použity na podporu bydlení v povodněmi postižených oblastech a na opravy obecních kanalizací. O nedostatku peněz v obcích zničených srpnovými záplavami v pondělí informoval premiéra Vladimíra Špidlu středočeský hejtman Petr Bendl (ODS). Do Zálezlic podle jeho informací došlo do 15. listopadu ze státních prostředků jen 800.000 korun. Podobně jsou na tom podle hejtmana i další zatopené obce regionu. V otevřeném dopise Bendl premiérovi mimo jiné připomněl, že Středočeši z 210 miliónů korun, které žádali na úhradu prvotních nákladů spojených s povodněmi, dosud obdrželi pouze 95 miliónů korun.

autor: red
Spustit audio