Stovky lidí se bojí možné těžby zlata u Slapské přehrady

14. říjen 2013

Lidé z okolí Mokrska jsou znepokojeni možnou těžbou zlata u Slapské přehrady. 300 jich přišlo o víkendu na veřejnou schůzi, kde se měli dozvědět více o aktivitách kanadské společnosti s českou účastí Astur Bohemia, s. r. o., která zažádala o provedení průzkumných prací. Lidé také podepsali dopis prezidentovi Zemanovi, v němž vyjádřili odpor k možné těžbě.

Luboš Babička z Evropského úřadu pro bezpečnost potravin na schůzi varoval, že by kromě zdevastování krajiny došlo i k uvolňování arzenu, který je v místní zemi a mohl by se dostat i do Vltavy.

„Sloučeniny arzenu v jakékoli formě jsou toxické a karcinogenní. Může dojít k chronickým otravám, které byly v minulosti popsány. To znamená, že naše a budoucí generace budou odkázány k postupné degradaci, až ke zvyšování demence obyvatel, to znamená, že můžeme počítat s vyšším stupněm potratů,“ obává se Babička.

Zájem o průzkum má kanadská společnost s českou účastí Astur Bohemia, s. r. o., jejíž zástupce Anthony Hasek při své návštěvě Mokrska veřejnost uklidňoval, že průzkum ještě neznamená těžbu. Jak přesvědčí odpůrce, ale zatím neví.

„Myslím, že je moc brzo na to říct, že chceme někoho přesvědčit. My musíme nejdřív přesvědčit sami sebe, že ten projekt je rentabilní, že se to dá dělat, jak doufáme, jemným způsobem. Až pak se začneme bavit o tom, jestli se to vůbec bude dělat,“ říká Hasek.

Pod Mokrskem má být 140 tun zlata. Z jedné tuny zeminy se dají rozmělněním na prach a kyanidovým loužením získat dva gramy zlata.

„Když sledujeme různé zprávy, tak nám vstávají vlasy hrůzou na hlavě, co by nás všechno mohlo čekat. A nejen nás, ale i okolí a nejen blízké okolí, ale díky Vltavě i Prahu a ve finále by to byl národní problém, kdyby se cokoli dělo,“ myslí si Jiří Bendl, předseda občanského sdružení Veselý vrch.

autoři: ber , haj
Spustit audio