Strakapoudi ničí fasády domů když hledají potravu

15. listopad 2014

Pokud objevíte v zateplené fasádě svého domu díry, může za to s největší pravděpodobností strakapoud. Vyklované díry jdou přitom opravit jen těžko. Na fasádách zůstává podpis strakapouda napořád.

Kvůli strakapoudům volají lidé často do Záchranné stanice u Vlašimi na Benešovsku. Ošetřovatelka Lucie Bohatá je ale nepotěší. „Často se nás ptají jestli bychom nemohli přijet a odvézt strakapouda na jiné místo, To není úplně vhodné, protože strakapoud se buď na místo vrátí nebo jeho teritorium obsadí jiný strakapoud,“ vysvětluje. A proč dělají strakapoudi ve fasádách díry ? „Je více možností, jedna z nich je, že hledají potravu a poklepem zjišťují jestli je někde nějaká dutinka,“ dodává ošetřovatelka.

Opravená fasáda, kterou poničili strakapoudi

Podle ochránců přírody není nic v ochraně proti strakapoudům stoprocentní. „Jedna z možností jak zamezit přístupu k díře ve fasádě, je pověsit kolem nějaké plašiče, nebo dát poblíž kousek loje, aby měli jiné zdroje potravy,“ doporučuje Lucie Bohatá.

A co dělat s dírami ve fasádě ? „Ta místa se lokálně opraví omítkou, ale zůstanou tam fleky,“ potvrzuje Milan Kruml, ředitel stavební firmy z Ledče nad Sázavou

autor: haj
Spustit audio