Straší na Karlštejně? Kastelán slyšel tajemné klepání - a nebyl sám

24. květen 2016

V pořadu K věci byl hostem Tomáše Pancíře kastelán Karlštejna Jaromír Kubů. Řeč přišla i na to, jestli na jednom z nejznámějších českých hradů straší. Odpověď kastelána vás možná překvapí...

Jsou na Karlštejně strašidla? „Nesmáli byste se, kdybyste na vlastní kůži prožili to, co já,“ říká ke strašidlům na Karlštejně kastelán Jaromír Kubů.

„Jsou situace a momenty, které skoro přispívají k tomu, že se je na Karlštejně čeho bát. Je to energie, která je ve Velké věži, která je v přízemí negativní, o dvě poschodí výš, v Kapli svatého Kříže, je pozitivní energie. To se tam nějakým způsobem promíchává a dějí se tam neuvěřitelné věci,“ popisuje Jaromír Kubů.

Jednou z neuvěřitelných věcí je ťukání do stěny věže zevnitř. „Já jsem to slyšel třikrát, potřetí jsem tam nebyl sám, byli tam i ostatní lidé, takže mám potvrzené, že to nebyl můj výmysl. Stalo se také to, že když byl můj údržbář pověřený jít do kaple pro nějakou věc a vycházel ven, byla na úrovni východu energie, která ho nechtěla pustit z kaple ven. Měl z toho šok a požádal mě, abych ho tam už nikdy samotného neposílal,“ přiblížil jednu ze situací kastelán Karlštejna.

Celý rozhovor K věci s kastelánem Karlštejna Jaromírem Kubů si můžete poslechnout v našem archivu.

autor: tsp
Spustit audio