Strategická místa bitvy u Jankova si můžete nově proběhnout i s průvodcem historií

31. březen 2024

Bitva u Jankova je bohužel často opomíjena. Přitom během třicetileté války zásadně ovlivnila osud novověké Evropy. Do průběhu bitvy zasáhla nejen chytrá taktika, ale také příroda a zrádné počasí České Sibiře - oblasti Středočeského kraje, kde zima nastupuje dříve a trvá déle. Díky projektu Běhej bojiště Jankov je možné v krásné přírodě spojit sport, zábavu i poučení.

Bitva u Jankova byla jednou z nejvýznamnějších a také nejkrvavějších bitev třicetileté války. 6. března 1645 se na bitevním poli nedaleko města Votice ve Středočeském kraji císařská armáda snažila švédským vojskům zabránit v pochodu na Vídeň. Následky byly katastrofální především pro císařské vojsko. O život tam přišlo více než sedm tisíc vojáků.

Proti sobě stanuli císařský polní maršál Melchior von Hatzfeld a švédský generál Lennart Torstensson, který výhodné stanoviště císařského vojska chytrým manévrem přelstil. Dobře si totiž prohlédl okolní přírodu, využil zamrzlých rybníků a skrytého údolí. Díky skvělé taktice i momentu překvapení tak Švédové císařskému vojsku zasadili drtivou porážku.

Vyberte si trasu podle kondice

Bitva u Jankova je bohužel často opomíjena. A tak se to pokusil napravit Kraj Blanických rytířů, který využil spojení krásné okolní přírody a historických souvislostí. Bitevní pole si teď můžete proběhnout díky novému projektu nazvanému Běhej bojiště Jankov. Čtyři běžecké trasy vedou místy strategických událostí bitvy a dohromady nabízí 30 kilometrů běžeckého terénu různé náročnosti.

Velká mapa s vyznačenými běžeckými trasami

Jankovská trasa je s délkou 4,5 kilometru určená pro začátečníky. Čekají je výhledy na zvlněnou krajinu přírodního parku Džbány-Žebrák a pohodová cesta kolem rybníků Roháč a Hrad. Středně obtížným terénem vedou Skrýšovská (5,9 km) a Vlčkovická trasa (6,2 km). Z vrchu Skrýšov je vidět hora Blaník. A také připomíná, že ani výhodné postavení nemusí zajistit vítězství v bitvě. Právě na Skrýšově totiž na Švédy čekalo císařské vojsko.

Vlčkovická trasa vede kolem Habrovského lesa do míst, kde v bitvě u Vražedného rybníku přišel o život císařský polní maršál Johann von Götz. U osady Královna pak tisíce zmařených životů připomíná oboustranná kaplička. Nejnáročnější Zvěstovská trasa (10,6 km) vede nejprve po pohodové cestě lemované jednou z nejdelších lipových alejí na Podblanicku. Závěrečný výběh na strmý vrch Trojmezí ale prověří vaši kondici.

Hartmanský les, kde došlo k porážce císařského vojska a zavede vás tam jankovská trasa

Běh spojte se zábavou i poučením

Na běžecké trasy vás místo šipek navedou meče vojáků v barvách jednotlivých tras. A pokud chcete spojit sport s poučením, využijte příběhy, které si při běhu můžete poslechnout díky QR kódům na naučných tabulích umístěných na různých strategických místech bitvy. Navedou vás přesně na místa různých historických událostí a zábavnou formou vás o daném místě poučí.

A před během nezapomeňte na správnou taktiku a rozcvičku! Jak na to, vám hned na výchozím bodě z nahrávky poradí sám polní císařský maršál Melchior von Hatzfeld.

Spustit audio