Středisko ROSA v Kladně pomáhá už 17 let ohroženým dětem

7. leden 2010

Středisko pomoci ohroženým dětem s názvem ROSA působí v Kladně už 17 let. Jeho posláním je dlouhodobá podpora rodin s dětmi, které jsou jakýmkoliv způsobem znevýhodněné. Ať už zdravotně, sociálně nebo etnicky. Činnost tohoto občanského sdružení teď přibližuje výstava ve Středočeské vědecké knihovně v Kladně. A právě při zahájení výstavy natočila svůj příspěvek redaktorka Jana Káninská.

Ředitelka Střediska pomoci ohroženým dětem ROSA Hana Šteklová přibližuje čemu se ve středisku věnují. "Máme skupinové aktivity jak pro rodiče s děti se zdravotním postižením nebo pro ty v pěstounské a adopční péči, můžou si tu předávat zkušenosti, pořádáme přednášky a pro rodiny máme ještě službu takzvaných domácích konzultací, kdy docházíme domů". Ačkoli má středisko v názvu, že pomáhá dětem, pomoc oceňují hlavně jejich rodiče. "Nám pomohli moc, když se nám narodila postižená dcera, tak jsme nevěděli co a jak", říká Romana Krupková, která do ROSA se svou dcerou chodí už 14 let.

Další maminka Radka Bezděková navštěvuje středisko ROSA se synem Matějem. Matěj rád kreslí. Rád si v ROSA hraje a hlavně má rád pobyty, kde se mu studenti a pracovníci centra plně věnují. Jeho diagnóza je takzvané ADHD, čili hyperaktivita, poruchy motoriky a poruchy pozornosti. Malá kamarádka Matěje mi pak prozradila, že si ve středisku ráda hraje s kuchyňkou a že se jí tam líbí. Co se na ROSA líbí rodičům mi řekla Jitka Gondeková, jejíž šestiletá dcera Káťa má epilepsii a mozkovou obrnu. "Jsou tam lidi, kteří mají podobné problémy, potíže, člověk ví, že na to není sám, že vás někdo podpoří, zažijeme tam spoustu legrace a úplně se odreagujeme a přijdeme na jiné myšlenky." Rodiče zdravotně postižených dětí oceňují ve středisku také půjčovnu speciálních hraček, takzvanou hračkotéku, kterou se ředitelka Hana Šteklová inspirovala v Dánsku. Funguje podobně jako knihovna, hračky či speciální pomůcky se půjčují na dobu, kdy je dítě potřebuje ke svému vývoji a pak zase putují do jiné rodiny.

Více informací o Středisku pomoci ohroženým dětem ROSA získáte až do 2. března na výstavě ve Středočeské vědecké knihovně, na internetu či přímo ve středisku v Římské ulici v Kladně - Rozdělově.

Ještě malý dodatek: Pokud přijdete do Středočeské vědecké knihovny v Kladně s menšími dětmi, můžete je během prohlížení výstavy nechat pohrát v dětském koutku, který pro ně knihovna vytvořila.

autor: Jana Káninská
Spustit audio