Střední Čechy bez zastoupení v Bruselu

1. únor 2005

Zastoupení Středočeského kraje v Bruselu, které opouští na vlastní žádost vedoucí Lenka Vlachová, povede dočasně některý z krajských úředníků. Jeho pověření nemá trvat déle než dva měsíce. Výběrové řízení na nového vedoucího vypíše rada kraje patrně už ve středu, řekl dnes středočeský hejtman Petr Bendl.

"Není to nic příjemného, ale není to zase žádná tragédie," zhodnotil situaci hejtman. Podaří-li se kraji brzy najít náhradníka, nemělo by to nijak významně narušit chod zastoupení ani vztahy, které se už podařilo kraji navázat, dodal. Zastoupení, které má prosazovat v Bruselu především hospodářské zájmy regionu, otevřeli Středočeši loni 16. března. Kraj chce zastoupení zachovat a rozhodně ho nenechá příští měsíce prázdné, ujistil dnes ČTK ředitel krajského úřadu Josef Kubiš. Pověřený úředník musí mimo jiné organizačně zajistit pobyt starostům, kteří do Bruselu přijedou začátkem dubna. Kraj se chystá přijmout také novou stážistku. Kraj podle Kubiše neměl k práci Vlachové žádné zvláštní výhrady. "Měla zavést zastoupení kraje a toho úkolu se zhostila," dodal. Vlachová původně chtěla opustit Brusel 31. ledna. Kraj jí nevyhověl s poukazem na to, že musí zastoupení protokolárně předat. "Stanovila jsem si cíle, kterých se podařilo dosáhnout. Stali jsme se plnoprávnými členy společenství 300 regionů zastoupených v Bruselu, do republiky přišlo na 8,5 milionu eur (přibližně 255 milionů korun) a je připravena řada dalších projektů. Mohu si dovolit předat funkci," řekla Vlachová.

Bruselská kancelář podle jejích slov napomohla získat evropské prostředky pro projekt kanalizace v Berouně a čističky v Příbrami, vytvořila databázi kontaktů a přispívala k prezentaci kraje v evropské metropoli i pravidelné aktualizaci údajů o možnostech v EU na internetových stránkách kraje. "Mám právo na trošku odpočinku. Rok a půl v Bruselu byl velice vyčerpávající. Chci se věnovat rodině, protože ta je nejdůležitější," řekla Vlachová. Za celoroční výdaje kanceláře v Bruselu zaplatí kraj 7 372 000 korun. Odměna za vedení zastoupení činí měsíčně 3750 eur (přibližně 113 000 korun).

Spustit audio