Střední Čechy s pomocí nepřestávají

8. prosinec 2004

Středočeská města neustávají v pomoci Vysokým Tatrám, jež v listopadu zasáhla ničivá vichřice. Posílají peníze, techniku i brigádníky. Sbírky vyhlašují také organizace nebo farnosti. Na likvidaci kalamity tak už šlo jen ze středních Čech minimálně několik set tisíc korun.

Mnohá středočeská sídla pomoc směřují přímo svým partnerským městům. Příbram tak například v těchto dnech podpořila 100 000 korunami spřátelený Kežmarok. Kutná Hora chce zase vyslat do Tater pracovníky Městských lesů a rybníků; o formách pomoci bude jednat i s partnerskou Banskou Štiavnicí a Kremnicí. Mladá Boleslav zatím dala 50 000 korun z rozpočtu a další peníze chce získat veřejnou sbírkou. Největší středočeské město Kladno přispěje na obnovu Vysokých Tater 100 000 korunami. Příspěvek, který v úterý schválili městští zastupitelé, poputuje na účet Tatranského národního parku. Velehorám pomohl ihned po katastrofě i Slaný - na Slovensko zamířili městští strážníci s motorovými pilami.

Středočeský hejtman Petr Bendl už dříve rozhodl poslat 100 000 korun. Bylo to maximum, které mohl darovat bez rozhodnutí rady a zastupitelstva, které tehdy ještě neexistovaly. Přidávají se ale i jednotlivci nebo skupiny lidí. Například při nedělní adventní mši v Benešově, takzvaných rorátech, se podařilo shromáždit přes 12 000 korun. Kolem 10 000 korun se vybralo i na benešovském gymnáziu. Podobnou částku mezi sebou vybrali také účastníci středočeského regionálního sněmu ODS. Přírodní katastrofa, která je označována za nejhorší za posledních 100 let, si na Slovensku vyžádala dva lidské životy; jednou z obětí byl i český turista. Větrná smršť zničila či vážně poškodila polovinu ze 46 000 hektarů tatranských lesů. Podle odborníků potrvá obnova Tater několik desítek let.

Spustit audio