Střední Čechy: stávka na železnici i ve Škodě Auto

24. červen 2008

Zhruba devět set tisíc lidí se podle odhadů zapojilo dnes v celé České republice do stávky, kterou chtěli odboráři vyjádřit nesouhlas s vládními reformami. Zastavila se většina vlaků i doprava v některých městech. Práci přerušili i lékaři či úředníci. V dalších místech protestující vyjádřili souhlas se stávkou jen symbolicky - pracovali, ale měli například na oblečení nápisy "stávka".

Ve středních Čechách měla stávka různou podobu, podle dostupných informací převažovala spíš symbolická forma protestu. Stávkovalo se například v největší české automobilce Škoda Auto. Podle předsedy podnikových odborů Jaroslava Povšíka většina zaměstnanců v závodech v Mladé Boleslavi, v Kvasinách a ve Vrchlabí přerušila výrobu. Hodinové přerušení výroby znamenalo výpadek asi 100 aut.

Zaměstnanci kolínské automobilky TPCA naopak výrobu nepřerušili. K protestu se ale mohli připojit symbolicky, například formou podpisové akce. Na většině tratí se zastavily vlaky, nevyjely i některé autobusy - například v Mladé Boleslavi, naopak v Kladně byly autobusy v provozu.

Také ve většině středočeských nemocnic měla dnešní výstražná stávka symbolický charakter a neměla by se dotknout pacientů. Většina zdravotníků požadavky odborů podporuje, ale omezením provozu se k nim zatím připojila jen dvě zařízení - nemocnice v Čáslavi a Diagnostický ústav sociální péče Tloskov u Neveklova na Benešovsku.

autoři: Jana Huzilová , Von , Pavel Pavlas
Spustit audio