Středočeši o evropské peníze

21. září 2004

Regionální rada Středočeského kraje schválila v prvním kole 14 projektů v celkové hodnotě 125 milionů korun, které se společně ucházejí o zhruba 101 milionů korun ze strukturálních fondů Evropské unie v rámci Společného regionálního operačního programu (SROP).

Kraj je předá Ministerstvu pro místní rozvoj, které rozhodne, zda splnily všechny předepsané požadavky a budou peníze z fondů čerpat, řekl ČTK mluvčí kraje Martin Kupka. Nejvíce schválených projektů se zaměřilo na infrastrukturu pro rozvoj lidských zdrojů a rozvoj informačních a komunikačních technologií. Například Kladno žádá z evropských fondů přes 19 milionů korun na informatizaci kladenského regionu a Rožmitál pod Třemšínem více než 14 milionů korun na centrum celoživotního vzdělávání. I Vlašim bude zřejmě rekonstrukci zámeckého parku a Domu sourozenců Roškotových - Spolkový dům financovat z fondů EU. V prvním kole se podařilo rozdělit mezi projekty téměř 80 procent prostředků, které byly určeny Středočeskému kraji v programu SROP, tedy zhruba sto milionů korun. Nebyly vyčerpány všechny prostředky určené pro rozvoj dopravní obslužnosti a rozvoj infrastruktury pro cestovní ruch. Regionální rada proto pro tento typ projektů vypíše ještě druhé kolo. Pro dopravní obslužnost zbývá rozdělit téměř 23 milionů korun a pro cestovní ruch 11,5 milionu korun, uvedl mluvčí.

Žadatelé o podporu z fondů EU musejí zajistit financování projektů z jedné čtvrtiny, projekty zaměřené na lidské zdroje z jedné pětiny. Mohou sice požádat o podporu stát či kraj, ale deset procent z celkové hodnoty projektu jsou povinni investovat sami. Podporu od státu či kraje zatím nedostal žádný z projektů, uvedl Kupka. Po prvním kole registruje ministerstvo projekty za téměř deset miliard korun, které žádají o spolufinancování z evropských fondů, řekla před nedávnem ČTK Hana Stará z tiskového oddělení ministerstva. Počet i finanční objem dosud přijatých projektů je podle ministerstva povzbudivý. Celková suma prostředků z EU je 15 miliard korun na tři roky.

Spustit audio